ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Τέλος τα λεφτά για φάρμακα στα νοσοκομεία! Στον αέρα οι καρκινοπαθείς

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, πολλά μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας αλλά και της περιφέρειας δε διαθέτουν πια χρήματα εδώ και λίγες ημέρες για να αγοράσουν φάρμακα για σοβαρά νοσήματα καθώς έχουν τελειώσει οι προϋπολογισμοί τους.

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr, ότι τα τελευταία 24ωρα κάποια νοσοκομεία προκειμένου να μην αφήσουν χωρίς θεραπείες τους ασθενείς τους, παίρνουν δανεικά φάρμακα από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Εκτός αυτού στέλνουν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα τους πάσχοντες για να εξυπηρετηθούν.

Ωστόσο στις περιπτώσεις όπου δεν βρίσκονται …δανεικά φάρμακα, οι αρμόδιοι των νοσοκομείων προσπαθούν να παραγγείλουν φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά χωρίς να διαθέτουν ΑΔΑ, που αποτελεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης που απαιτείται για κάθε παραγγελία.

Να σημειωθεί πως με βάση νόμο του 2010, όλες οι αποφάσεις του δημοσίου δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στη διαύγεια και στη συνέχεια λάβουν έναν μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), ο οποίος και πιστοποιεί την απόφαση.

φάρμακα 1

Όμως πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να εκτελέσουν παραγγελίες όταν ένα νοσοκομείο δε διαθέτει ΑΔΑ αφού αυτή η νόμιμη διαδικασία.
Αποτέλεσμα είναι να έχουν αδειάσει τα ράφια πολλών νοσοκομείων από φάρμακα και μάλιστα από σκευάσματα που απευθύνονται σε ογκολογικούς ασθενείς.

Συνολικά το υπουργείο Υγείας έχει μεταφέρει κοντά στα 600 και πλέον εκατομμύρια ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ της φετινής χρονιάς. Αλλά το κονδύλι δε φαίνεται να επαρκεί παρότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν την υπέρβαση που θα προκύψει (claw back).

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις δημιουργήθηκε όταν τα ακριβά φάρμακα σταμάτησαν να δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία. Και αυτό διότι δεν μεταφέρθηκε και το σχετικό κονδύλι στα ταμεία του ΕΣΥ.

Τα πρώτα προβλήματα είχαν διαφανεί αμέσως μετά την αλλαγή του καθεστώτος διάθεσης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία. Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Σε αλέρτ στρατιωτικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία για τα ακριβά φάρμακα! Λιγοστεύουν τα αποθέματα»

Τι θα κάνει το υπουργείο Υγείας

Πάντως το πρόβλημα της έλλειψης κονδυλίων είναι σε γνώση της ηγεσίας τους υπουργείου Υγείας, επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες αναζητείται λύση πριν ξεσπάσει αναταραχή στους ασθενείς δεδομένου ότι οι περισσότεροι είναι βαριά πάσχοντες όπως καρκινοπαθείς.

φάρμακα

Οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr τονίζουν ότι έχει ξεκινήσει σαφάρι για την ανεύρεση των απαραίτητων χρημάτων μέσω του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Δεν αποκλείεται, δε, υπογραμμίζουν πηγές ότι να έχουν βρεθεί τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι τότε όμως πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να αλλάζουν νοσοκομείο και να πηγαίνουν σε άλλο όπου υπάρχει διαθέσιμο το σκεύασμα που απαιτείται για τη θεραπεία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες οδηγίες συνταγογράφησης για γιατρούς-φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ! Πρόστιμα ως και 15.000 ευρώ

Κλειδώνουν οι αλλαγές στα φάρμακα! Τι αποφασίζεται

Έκτακτη σύσκεψη για το φάρμακο! Όλα τα σχέδια που εξετάζονται

Ελλείψεις φαρμάκων και για τοκετούς! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button