ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Τέλος το «5ευρω» εισιτήριο στα νοσοκομεία! Τι λένε οι γιατροί

Άλλωστε το είχε προαναγγείλει και ανακοινώσει δεκάδες φορές μέχρι να δημοσιευτεί η σχετική απόφαση σε ΦΕΚ. Και δημοσιεύτηκε και μάλιστα την Πρωταπριλιά, ίσως ειρωνεία της τύχης επειδή ακριβώς είχε ανακοινωθεί τόσες φορές που κόντευε να γίνει Πρωταπριλιάτικο ψέμα.

Πάντως οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) που από την αρχή πολέμησαν το εισιτήριο των 5 ευρώ για την είσοδο των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την υλοποίηση της απόφασης.
Το εισιτήριο των 5 ευρώ, παρότι ήταν σχετικά μικρό ποσό, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις επειδή ακριβώς θεωρήθηκε πως είχαν ήδη πληρώσει για τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Γι αυτό άλλωστε πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί είχαν καταργήσει στην πράξη την είσπραξη του εισιτηρίου, ειδικά σε κοινωνικά και οικονομικά ευαίσθητους πληθυσμούς.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το 1991 πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κων. Μητσοτάκης, υπουργός Υγείας η Μαριέτα Γιαννάκου και αναπλ. Υπουργός ο Γιώργος Σούρλας.
Στις 28 Ιουνίου του 1991 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η πρώτη υπουργική Απόφαση που επέβαλε εισιτήριο 1000 δραχμών για την είσοδο των ασθενών στα Νοσοκομεία.

Η απόφαση ελάχιστα εφαρμόστηκε, μέχρι την έλευση του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας. Τότε, εν μέσω μνημονίων και ανθρωπιστικής κρίσης, άρχισε πογκρόμ καταδίωξης των ασθενών για να εισπραχτεί το 5ευρω. Μάλιστα ορισμένοι Διοικητές το αύξησαν αυθαίρετα ακόμη και στα 20 ευρώ!

Έγιναν δεκάδες κινητοποιήσεις από τους Νοσοκομειακούς γιατρούς, αποκλείοντας τα Ταμεία των Νοσοκομείων και ενημερώνοντας τους ασθενείς πως δεν έχουν καμία υποχρέωση να πληρώνουν για τρίτη φορά υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών και της γενικής φορολογίας.

Και ήγγικε το πλήρωμα του χρόνου, την 1η Απριλίου 2015 να καταργηθεί νομοθετικά το πεντάευρω.
Χαιρόμαστε ειλικρινά όταν οι αγώνες και οι προσδοκίες μας δικαιώνονται, έστω σε ζητήματα μικρού κόστους αλλά μεγάλης ηθικής και πολιτικής αξίας».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button