ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Τα ευτράπελα της συνταγογράφησης φαρμάκων! Τι καταγγέλλουν οι γενικοί γιατροί

Το…μπάχαλο που επικρατεί ακόμη στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αλλαγές με την υποχρεωτική χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων, αναδεικνύουν οι γενικοί γιατροί με επιστολή τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής με επιστολή τους στον υπουργό Υγείας αναφέρουν καταρχάς ότι συμφωνούν με την
υποκατάσταση ακριβών πρωτότυπων φαρμάκων από αξιόπιστα και ταυτόχρονα φθηνά γενόσημα.

Ωστόσο σημειώνουν ότι υπάρχουν «αντιφατικές μεταξύ τους και αστυνομικής φύσης διατάξεις» που προκαλούν συνεχείς αιφνιδιασμούς και συνάμα αγανάκτηση.

Να σημειωθεί ότι με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση καθιερώνονται χρηματικά πρόστιμα από 1000 έως 5000 ευρώ επί αποτυχίας του ιατρού να πετύχει τους ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο.

Όμως σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής με προηγούμενη απόφαση «στη συνταγή πλέον αναγράφεται ξανά…. μόνο η ονομασία της δραστικής ουσίας και αφαιρέθηκε ξανά…. έστω και η προτεινόμενη από τον ιατρό εμπορική ονομασία…».

Ρωτούν λοιπόν εύλογα οι γιατροί: «Εύλογη η ερώτηση ποιο είναι το σκεύασμα που χρεώνεται ο γιατρός, όταν συνταγογραφεί, όταν εμπορική ονομασία δεν εμφανίζεται πουθενά στη συνταγή; Σε ερώτημα ιατρού προς την ΗΔΙΚΑ για το πώς καθορίζεται ποιο εμπορικό σκεύασμα χρεώνεται στον ιατρό όταν συνταγογραφεί, η ΗΔΙΚΑ απάντησε με την Αρ. Πρωτ. 8031/19-10- 2015 επιστολή της, που κοινοποίησε στον ΠΙΣ και στον ΕΟΠΥΥ, πως «χρησιμοποιεί το φάρμακο που επέλεξε ο ιατρός προκειμένου να καθορίσει τη δραστική ουσία που επιθυμεί και όχι το φάρμακο που τελικώς εκτέλεσε ο φαρμακοποιός»!

Μ αυτά και μ αυτά, ο γιατρός θα πρέπει «να μάθει για κάθε δραστική ουσία που συνταγογραφεί, και για τους γενικούς γιατρούς είναι δυστυχώς πολλές…, και το όνομα ενός γενοσήμου για να το χρησιμοποιεί στην επιλογή του στο esyntaografisis, άσχετα αν αυτός προτείνει, άλλοτε ήπια και άλλοτε εμφατικά, τη χρήση του πρωτότυπου φαρμάκου στον ασθενή του» σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Όμως τα ευτράπελα δε σταματούν εδώ.
Ανάμεσα σε αυτά η χρέωση φθηνών παλιών φαρμάκων ως πρωτότυπων και ενώ δεν υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα (λόγω της πολύ χαμηλής τιμής δεν κρίνεται συμφέρουσα η κυκλοφορία τους) και η πίεση από το σύστημα να αλλάξεις ένα φθηνό πρωτότυπο φάρμακο, όπως το salospir, με ένα φάρμακο ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας, τη κλοπιδογρέλη που οι γενόσημες μορφές της είναι δέκα φορές πιο ακριβές από το salospir, ώστε να μην χάσεις το στόχο των γενοσήμων στην κατηγορία!

Τι προτείνουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής; Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τρεις δρόμους:

Α) να υποχρεώσετε τον γιατρό να κλειδώνει εμπορική ονομασία και να τον τιμωρείτε αν δεν πιάνει το στόχο γενοσήμων που εσείς θέτετε και αφού έχετε διορθώσει το σύστημα για περιπτώσεις όπως αυτή με το salospir…

Σε άλλες χώρες και μάλιστα σε παρόμοια κατάσταση με εμάς πχ στην Πορτογαλία, προτιμούν το καρότο για το γιατρό και όχι το μαστίγιο: αντί να τον τιμωρούν αν δεν πιάσει το στόχο γενοσήμων, του δίνουν χρηματικό μπόνους- κίνητρο για να τον πιάσει…

Η πρακτική αυτή δυνατόν να προωθήσει την ανάπτυξη σχέσεων ιατρών με φαρμακευτικές εταιρείες και την προκλητή ζήτηση φαρμάκων. Από την άλλη ο ιατρός θα μπορεί να επιλέγει τα γενόσημα που θεωρεί πως είναι αξιόπιστα ο ίδιος (πχ από μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες) και όχι σκευάσματα αμφίβολης προέλευσης και αξιοπιστίας.

Β) να αφαιρέσετε τους στόχους και τα πρόστιμα από τους γιατρούς και να τα μεταφέρετε στους φαρμακοποιούς, αφού τελικά αυτοί είναι που τη δραστική ουσία της συνταγής την μετατρέπουν σε εκτελεσμένο εμπορικό σκεύασμα.

Σαν αντίλογος, που ισχύει και για τους γιατρούς στην πρώτη περίπτωση, τι φταίνε αυτοί αν οι ασθενείς επιμένουν στην αγορά του πρωτότυπου φαρμάκου;

Γ) να αγοράσετε ως ΕΟΠΥΥ μέσω διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες τον όγκο σκευασμάτων που χρειάζεστε ανά θεραπευτική κατηγορία και αυτά να χορηγούνται από τα φαρμακεία.

Αν ο ασθενής επιθυμεί κάτι άλλο θα το πληρώνει ο ίδιος. Πριν προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο να είστε σίγουροι για τη διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας γενόσημων σκευασμάτων στη χώρα και ελέγχου της αξιοπιστίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε όλο το ΦΕΚ για τη συνταγογράφηση γενοσήμων και τα πρόστιμα στους γιατρούς!

Δείτε πόσα φάρμακα πήραν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button