Πολιτική Υγείας

Τα «παραστρατήματα» Σαμαρά στη ΔΕΘ! Τι είπε για νοσοκομεία-φάρμακα

Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως στη συμπρωτεύουσα αναφέρθηκε μόνο σε όσα έγιναν και μάλιστα με το απαραίτητο …περιτύλιγμα. Μίλησε για τη φαρμακευτική δαπάνη που έπεσε «κάτω από το μισό τα τελευταία χρόνια», ξεχνώντας προφανώς ότι η συμμετοχή των ασθενών έχει διπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικά, με βάση έρευνα του Κυριάκου Σουλιώτη, Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων αυξήθηκε σημαντικά (από 12,8% τον Ιανουάριο του 2012 σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013).

Και όλα αυτά την ώρα που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 25% – 30%. Κάτι που βέβαια ξέχασε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για …υπερσύγχρονα νοσοκομεία όπου τα πάντα ελέγχονται ηλεκτρονικά, οι προμήθειες τα υλικά και όλες οι αγορές. Ξέχασε όμως πως ακόμη σήμερα τα νοσοκομεία δε διαθέτουν πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα, το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα έχει τη δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα και φυσικά δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και φυσικά ούτε με το υπουργείο Υγείας.

Κατά τα άλλα έκανε λόγο για υλικά που αγοράζονταν σε πολλαπλάσιες τιμές στο παρελθόν σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία αλλά ξέχασε φαίνεται να αναφέρει πως σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία δε διαθέτουν πολλές φορές ούτε βαμβάκι και γάζες καθότι οι αγορές κουρεύτηκαν για να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί.

Μίλησε επίσης για τα φθηνότερα φάρμακα που κατόρθωσε η χώρα μας να αγοράζει πια, παραβλέποντας να τονίσει πως ναι μεν αγοράζουμε τα σκευάσματα στις φθηνότερες τιμές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά εξαιτίας αυτής της τιμολογιακής πολιτικής στο φάρμακο, εξαφανίζονται από τα ράφια ακόμη και οι… ασπιρίνες.

Και αυτό επειδή ακριβώς λόγω των χαμηλών τιμών πολλοί φροντίζουν να τα εξάγουν (το γνωστό φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών) για να καρπώνονται υψηλότερες τιμές πουλώντας τα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button