Πολιτική Υγείας

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα …νοσοκομεία! Προς κατάργηση το «5ευρω» στο ΕΣΥ

Την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία ζήτησε επίσημα από την κυβέρνηση το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος. Αντί του εισιτηρίου προτείνει την αύξηση είτε στην τιμή των τσιγάρων είτε των ποτών προς όφελος όμως των ταμείων της υγείας.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, διαπιστώθηκε πως το μέτρο με το εισιτήριο ήταν τελικά αναποτελεσματικό καθώς τα έσοδα ήταν περιορισμένα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επισήμως η κυβέρνηση να απαντήσει στο αίτημα Γρηγοράκου οπότε και θα είναι γνωστό αν θα επιβαρυνθεί η τιμή των τσιγάρων ή των ποτών κατά περίπου 10 λεπτά.

«Δεν θα πληρώνει κανείς το πεντάευρω, διότι απεδείχθη ότι το πεντάευρω ήταν κάτι το οποίο δεν είχε ούτε ισονομία ούτε ισοπολιτεία απέναντι στους ασθενείς. Πληρώνανε-δεν πληρώνανε, ήταν εκείνη τη στιγμή τη δύσκολη που πηγαίνει κανείς στα νοσοκομεία.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι με ένα ισοδύναμο μέτρο, το οποίο δεν θα επιφέρει καμία αναστάτωση, το συζητάμε, έχουμε τρεις-τέσσερις προτάσεις κάνει στο Γενικό Λογιστήριο, στον Πρωθυπουργό και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να πάμε στην κατάργηση του πεντάευρου.

Έχουμε κάνει μια ισοδύναμη σκέψη να βάλουμε ένα μικρό, 0,10, 10 λεπτά δηλαδή σε κάθε πακέτο τσιγάρα ή 10 λεπτά σε κάθε φιάλη οινοπνευματώδους. Τα έσοδα από το 5ευρω ήταν 19 εκατομμύρια ετησίως. Ήταν κάτι που δημιουργούσε μια μεγάλη αναστάτωση» επεσήμανε ο κ.Γρηγοράκος.
Κατά τον κ.Γρηγοράκο τα έσοδα από τα τσιγάρα ή τα ποτά θα μπορούν να αξιοποιηθούν για μια συνεχή χρηματοδότηση των κρεβατιών εντατικής θεραπείας, για το ΕΚΑΒ ή για τα αγροτικά ιατρεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button