ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ «τρώνε» τις εντατικές! Απλήρωτες οι ιδιωτικές κλινικές

Και αυτό επειδή τα υπέρογκα χρέη του ΕΟΠΥΥ κάνουν τους «κλινικάρχες» να γυρίζουν ουσιαστικά την πλάτη πια στο δημόσιο σύστημα, αφού όπως υποστηρίζουν και δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και η συμφωνία για κρεβάτια εντατικής είναι σε τιμές κάτω του κόστους και μακράν χαμηλότερες από ότι χρεώνουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Ειδικότερα η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών σημειώνει ότι ο κλάδος είναι πια σε αδιέξοδο, χωρίς ρευστό λόγω ΕΟΠΥΥ ενώ και η συμφωνία για τα κρεβάτια της ΜΕΘ δεν μπορεί να επιτευχθεί ακριβώς λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης.

«Οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Κλινικών, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση τους, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη τακτικής ανά μήνα πληρωμής των και της πρόσφατης δήθεν πληρωμής τους, που προβλεπόταν για τα τέλη Ιανουαρίου, λόγω συμψηφισμού των οφειλόμενων ποσών με τα ληστρικά μέτρα των Claw Back και Rebate για το Α’ εξάμηνο του 2015.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο του ΕΟΠΥΥ και όχι από επιχειρηματικά μας λάθη και ταυτόχρονα η ηθική υποχρέωση μας να προσφέρουμε, χωρίς «εκπτώσεις», τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς που μας επιλέγουν, δημιουργεί ένα αδιέξοδο Σκηνικό» λένε οι κλινικάρχες.

Σε ότι αφορά στα κρεβάτια εντατικής που θα πρόσφεραν μέσω ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους υπογραμμίζουν ότι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να μην μπορούν να τα διαθέσουν πια επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ενώ και να καταβάλει τα χρήματα θα είναι εξαιρετικά λίγα και κάτω από το κόστος λειτουργίας.

«Πριν λίγες ημέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για πλήρη λειτουργία των κλινών Μ.Ε.Θ. Εντατικής Θεραπείας κατανοώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και στα πλαίσια της επιθυμίας μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή.

Όμως το κόστος μιας κλίνης ΜΕΘ είναι πολύ υψηλό, άμεσα πληρωτέο στους προμηθευτές μας ενώ ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει, σε πραγματικές και όχι ονομαστικές τιμές, ημερησίως με το ποσό των 124€! Ποσό παντελώς εξωπραγματικό που δεν καλύπτει, ούτε κατ’ ελάχιστο, το λειτουργικό κόστος.

Αντίθετα το κόστος κλίνης ΜΕΘ σε νοσοκομείο του ΕΣΥ ξεπερνάει τα 2.000€ ημερησίως!» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και καταλήγουν μεταξύ άλλων:

«Φοβούμαστε ότι τις επόμενες ημέρες, από πραγματική αδυναμία, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την λειτουργία των κλινών Μ.Ε.Θ. σε μια εποχή με ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες λόγω του ιού της γρίπης».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button