ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Τα Ψέματα, τα Μεγάλα Ψέματα, η Στατιστική και η Πολιτική!

Ως γνωστόν τα ψέματα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες. Τα Ψέματα, τα Μεγάλα Ψέματα, τη Στατιστική και την Πολιτική!

Χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης σύγκρισης των Εθνικών Συστημάτων Υγείας το ποσοστό των αντίστοιχων ετήσιων δαπανών σε σύγκριση με το Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν (ΑΕΠ). Στην Ελλάδα ο δείκτης αυτός διαμορφώθηκε στο 9,2% για το 2013. Την ίδια χρονική περίοδο, στο ίδιο περίπου ποσοστό, κινήθηκε και ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.

Θα μπορούσαμε λοιπόν, με μία σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε ότι στατιστικά, το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας (το 2013 τουλάχιστον) δεν ήταν υποχρηματοδοτούμενο, αλλά το όποιο πρόβλημα πήγαζε από την κατασπατάληση των πόρων του.
Επειδή Στατιστική και Πολιτική είναι μεν εύπλαστες αλλά τα γεγονότα βεβαίως είναι πεισματάρικα πράγματα….

αριθμοί

Σκοπός είναι η ουσιαστική κατανόηση της πραγματικότητας και όχι η στείρα παράθεση οικονομοτεχνικών στοιχείων και εθνικοστατιστικών ποσοστών, πιθανά ‘ξένων’ προς τους περισσοτέρους.

Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ένα παράδειγμα αρκετά κατανοητό σε όλους.
Σε μια χώρα με 150δις ΑΕΠ, το 9,2% του συνολικού κόστους ενός Συστήματος Υγείας είναι 13,8δις.

Αντικαθιστώντας τις χώρες με ανθρώπους, για έναν εξ’ ημών με ετήσιο εισόδημα 50.000€, το 9,2% που θα ξόδευε για την Υγεία του θα ήταν 4.600€. Για κάποιον άλλο όμως με ετήσιο εισόδημα 10.000€, το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμόρφωνε μια καθαρή αξία 920€.

Το γεγονός βέβαια ότι και οι δύο ξοδεύουν το ίδιο ποσοστό των εσόδων τους για να φροντίσουν την Υγείας τους δεν τους κάνει σε καμία περίπτωση αποδέκτες των ίδιων υπηρεσιών. Οι ίδιες ακριβώς εξετάσεις ή φάρμακα με κόστος 1000€ και για τους δύο, για τον πρώτο αποτελούν το 2% των εισοδημάτων του και για τον δεύτερο το 10%!

Η χρήση λοιπόν τέτοιων δεικτών, μεταξύ χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία που το ΑΕΠ τους και ο πληθυσμός τους, είναι πολλαπλάσιος του Ελληνικού, είναι φαιδρή.

Όταν οι ‘πολιτικοί άρχοντες’ του τόπου για να επιχειρηματολογήσουν χρησιμοποιούν ένα εγχώριο ΑΕΠ που έχει χάσει πάνω από 25% σε λίγα χρόνια, ξεπερνώντας χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, δημιουργώντας δείκτες σύγκρισης ανόμοιων μεγεθών, προκύπτει δυστυχώς, εκ του πονηρού ή εξ απειρίας, εξαπάτηση!

Σε μια ιδανική κοινωνία όπου τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ θα ήταν ίδια ή σχεδόν ίδια, τότε θα λαμβάναμε υπόψη το μέσο κόστος περίθαλψης ανά πολίτη! Αυτό είναι το μόνο συγκρίσιμο νούμερο.

αριθμοί 1

Όταν στην Γερμανία, αυτό κυμαίνεται στα 3.600€ ανά άτομο (μέσος όρος ΟΟΣΑ περίπου 2.150€), το νούμερο αυτό πολλαπλασιαζόμενο με τον πληθυσμό μας, θα μας έδινε το μέγεθος που θα έπρεπε να έχει το Ελληνικό Σύστημα Υγείας.

Μόνο τότε ο Έλληνας και ο Γερμανός (ή τέλος πάντων ο πολίτης του ΟΟΣΑ) θα είχαν το ίδιο δικαίωμα και την ίδια ποιότητα Υγειονομικής Περίθαλψης. Έτσι δεν πρέπει, αφού ‘είμαστε όλοι’ πολίτες της ίδιας Ευρωπαϊκής Κοινωνίας;

Κι ενώ βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν κινούμαστε προς τα 25 – 30 δις αλλά, πλέον, κοντά στα 10 για το 2016, η απαίτηση των μνημονιακών εκπροσώπων είναι να κινηθούμε στο 6%!
Λύση και βέβαια υπάρχει!

Με τη μαγική προϋπόθεση ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει σταθερό, να διώξουμε όλους τους Νέους, τους Ικανούς και όσους μπορούν να ταξιδέψουν, στο εξωτερικό ώστε να μείνουμε 3-4 εκ από τα 10+ που είμαστε σήμερα!

Τότε το λύσαμε το προβληματάκι μας! Εναλλακτικά μπορούμε να περιμένουμε να εκραγεί η επερχόμενη βόμβα νοσηρότητας ώστε να επιτύχουμε το ίδιο πληθυσμιακό αποτέλεσμα από διαφορετική οδό!

Τί; Έχουμε και τους μετανάστες; Μην μου κάνετε σας παρακαλώ το πρόβλημα πιο σύνθετο!
Αν αρχίσουμε να αλλάζουμε λοιπόν, λίγο, τον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα, τότε ίσως και τα πράγματα να αρχίσουν να αλλάζουν!

Νικόλαος Χ.Ιωσήφ
Head of consulting & founder
Generation E Services in Healthcare (G.E.S.H)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button