ΆρθραΔημοφιλήΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τετέλεσται το δημόσιο ΕΣΥ! Τι αλλάζει στα νοσοκομεία το 2016

Τη χαριστική βολή στο “ετοιμοθάνατο” Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με νέο “ψαλίδι” σε φάρμακα, προσωπικό, κλινικές και λειτουργικές δαπάνες, εντός του 2016. Μάλιστα όλα δείχνουν πως πολλές υπηρεσίες του άλλοτε δημόσιου συστήματος, θα παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα και με τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ δε θα αποφευχθούν και τα λουκέτα σε διάφορες κλινικές.

Τη στιγμή που σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας οι διοικήσεις κάνουν …έρανο ώστε να εξασφαλίσουν τα βασικά υλικά και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασθενών, το υπουργείο Υγείας υπακούοντας στις εντολές της Τροϊκας προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές φθάνοντας τα δημόσια νοσοκομεία ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την αναστολή λειτουργίας και τους ασθενείς στην απόγνωση.

Το 3ο μνημόνιο που μπήκε στη ζωή μας, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, αναμένεται να αλλάξει πλήρως την εικόνα των νοσοκομείων αλλά και των δημοσίων δομών, το 2016.

Τρία είναι τα βασικά χτυπήματα που θα έρθουν στο σύστημα Υγείας.

1)Ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου στο δημόσιο σύστημα φαίνεται ότι θα γίνει πραγματικότητα. Πολλές υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται από τις δημόσιες δομές Υγείας όπως τα ΠΕΔΥ, είναι πιθανό να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Αν κριθούν ότι δεν αποδίδουν τα μέγιστα, τότε οι υπηρεσίες θα παρέχονται από ιδιωτικές μονάδες Υγείας, μετά από συμβάσεις που θα γίνουν. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο και αναμένεται να φέρει δραματικές επιπτώσεις στις θέσεις των εργαζομένων, καθώς αν μια δημόσια υπηρεσία ή εργαστήριο καταργηθεί, φυσικό επόμενο είναι να υπάρξουν απολύσεις.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως οι τροϊκανοί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους με την ελληνική κυβέρνηση, επέμεναν δεόντως στο θέμα της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας.

«Διαφορετικά ας τις πάρει ο ιδιωτικός τομέας που είναι και πιο φθηνός» έλεγαν τα τεχνικά κλιμάκια σε στελέχη της κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι περιμένει τους εργαζόμενους και τι προβλέπει ακριβώς το μνημόνιο για την παραχώρηση των δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

2)Το δεύτερο χτύπημα που θα έρθει στο ΕΣΥ αφορά στις κλινικές. Όλα δείχνουν πως τα λουκέτα δε θα αποφευχθούν καθώς πληροφορίες του HealthReport.gr από το μέτωπο των δανειστών, τονίζουν πως εδώ και καιρό οι τροικανοί επιμένουν να συγχωνευθούν κλινικές και τμήματα ώστε να περιορισθούν τα έξοδα στο σύστημα.

Τη …βρώμικη δουλειά για το ποιο νοσοκομείο και ποια κλινική αποδίδει και ποια όχι θα κληθεί να κάνει η περιβόητη εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ.

Άλλωστε η ΕΣΑΝ ΑΕ που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στα δημόσια νοσοκομεία καθότι υπήρχαν φόβοι πως θα συντελέσει στο κλείσιμο κλινικών και μονάδων, όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της. Μάλιστα ξεκινά ήδη συνεργασία με επτά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, η ΕΣΑΝ μέσα στο 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργήσει ένα πιλοτικό δίκτυο νοσοκομείων, στα οποία θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή όλων των δεδομένων, ώστε να μπορεί να κριθεί η αποδοτικότητά τους.

Γι αυτό και η κυβέρνηση ενώ διαφήμιζε ότι θα καταργήσει την εταιρεία ΕΣΑΝ, δίνοντας ελπίδα στους χιλιάδες ανήσυχους εργαζόμενους του ΕΣΥ, τελικώς δεν προέβη σε καμία τέτοια κίνηση.

Τα στελέχη της ΕΣΑΝ θα πρέπει να ξεκινήσουν την επίσημη καταγραφή με τα λεπτομερή στοιχεία και το κόστος του κάθε νοσοκομείου, στις αρχές του 2016. Υπολείπεται ωστόσο μια υπουργική απόφαση η οποία θα δώσει το πράσινο φως.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα επόμενα βήματα της ΕΣΑΝ ΑΕ σε επτά μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Βόρειας Ελλάδος.

3)Το τρίτο και φαρμακερό χτύπημα στο δημόσιο σύστημα υγείας θα έρθει με τα φάρμακα. Η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας να επιβάλει το λεγόμενο claw back στα νοσοκομειακά φάρμακα, δηλαδή υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.

Εξάλλου τα νοσοκομειακά φάρμακα δίνονται με έκπτωση στα νοσοκομεία. Πάντως ήδη πολλές εταιρείες διαμηνύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα σταματήσουν να τροφοδοτούν το σύστημα με τα σκευάσματα τους όταν θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν για το σύνολο αυτών, σημειώνουν πηγές στο HealthReport.gr.

Τι θα σημαίνει αυτό για τους Έλληνες ασθενείς που θα πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία; Ότι οι γιατροί δε θα βρίσκουν στα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων όλα εκείνα τα φάρμακα που θα χρειάζονται για τους ασθενείς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάστατοι οι γιατροί του ΠΕΔΥ! Προς ιδιωτικοποίηση οι δημόσιες μονάδες υγείας

Ζει και βασιλεύει η εταιρεία «ΕΣΑΝ ΑΕ» στο ΕΣΥ! Ξεκινά αξιολόγηση επτά νοσοκομείων

Έρχεται η αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για χρέη, φάρμακα, ιδιώτες

Έρχονται άγριες εκπτώσεις στα φάρμακα νοσοκομείων -ΕΟΠΥΥ! Τι ανακοίνωσε ο Γ.Μπασκόζος

Στα…Τάρταρα τα κονδύλια για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ! Από πού κόβονται χρήματα το 2016

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button