Νομικά ΥγείαςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Τζώρτζης Ρούσσος: Οφειλόμενη ενέργεια η εισαγγελική παρέμβαση

Όταν μου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του HealthReport.gr το έγγραφο υλικό της υπόθεσης χτύπησαν δύο καμπάνες στα αυτιά μου…

Η καμπάνα του δημοσιογράφου που βλέπει με έγγραφες αποδείξεις ένα σκάνδαλο να ξετυλίγεται και που αφορά άπαντες τους εμπλεκόμενους που όπως φαίνεται αφήνουν τα χιλιάδες ευρώ να κυλούν προς τη μαύρη τρύπα της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους και χωρίς να σηκώνονται από την αναπαυτική τους καρέκλα…

Βέβαια ήχησε και μάλιστα δυνατά η καμπάνα του μάχιμου δικηγόρου που δίνει καθημερινά τη μάχη στα ελληνικά δικαστήρια και τρέχει να προλάβει τους χρόνους και να μη χάσει τις προθεσμίες.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει έστω και ένας δικηγόρος που να του ζητούν ασφαλιστικά μέτρα και να μην ξενυχτά προκειμένου να ετοιμάσει το δικόγραφο. Καθίσταται προφανές λοιπόν ότι οι δικηγόροι του ΕΟΠΥΥ πήραν εντολή να μην ασχοληθούν και δεν έχουμε περίπτωση δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας εκ μέρους του νομικού τμήματος. (Διαβάστε ΕΔΩ το έγγραφο που αποκαλύπτει ότι ζητήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η υπόθεση με τα φάρμακα)

Τι είναι όμως τα ασφαλιστικά μέτρα και η προσωρινή διαταγή; Πρόκειται για την προσωρινή δικαστική προστασία η οποία επιβάλλεται όταν λόγω ειδικών συνθηκών ή από τη γενικότερη καθυστέρηση που χαρακτηρίζει την διεξαγωγή της διαγνωστικής δίκης κινδυνεύει η απόλαυση ιδιωτικών δικαιωμάτων.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ χάνει καθημερινά χρήματα από τη δράση των συγκεκριμένων ανθρώπων όπως ρητώς αναγράφεται στο από 15/09/2016 έγγραφο της οικείας υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ! (κλικ ΕΔΩ)

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η διαδικασία των ασφαλιστικών µέτρων, αποβλέπει στην κατά το δυνατό προσφορότερη παροχή της δικαστικής προστασίας, όταν αναπότρεπτος κίνδυνος ή κατεπείγουσα περίπτωση απειλεί την υπόσταση του ουσιαστικού ιδιωτικού δικαιώµατος του δικαιούχου.

Εδώ λοιπόν προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η αρμόδια υπηρεσία ζητά δικαστική προστασία από το νομικό τμήμα και κάποιος σταματά τις διαδικασίες.

Καθίσταται προφανές λοιπόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση που ανήκει στη σφαίρα του ποινικού δικαίου και δη μπροστά στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος του άρθρου 259 του Ποινικού Κώδικα.

Προσοχή δεν αναλαμβάνουμε το ρόλο του εισαγγελέα αλλά καθίσταται προφανές ότι αναφέρουμε το αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως αν και κατά πόσο έχει πληρωθεί η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του συγκεκριμένου αδικήματος.

Είναι προφανές ότι όταν η οικεία υπηρεσία αναγράφει, το Σεπτέμβριο 2016, συγκεκριμένα στοιχεία και αποκαλύπτει ότι από το Απρίλιο του 2013 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2016 υπάρχει παράνομη χρέωση ύψους 304.765 ευρώ (κάτι που εμπίπτει στις επιβαρυντικές περιστάσεις και του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου), τότε πρέπει να δράσεις άμεσα ώστε να μειωθεί η ζημιά του δημοσίου.

Όταν μάλιστα η συγκεκριμένη υπηρεσία ζητά να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων και κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα αλλά εσύ, 6 σχεδόν μήνες μετά, δεν έχεις πράξει τα δέοντα και αφήνεις να υπάρχει παράνομη εκροή δημοσίου χρήματος, τότε κάποιος πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση… Αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από τις εισαγγελικές αρχές. Καθότι ισχύει πάντα το ρητό «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις».

*Ο Τζώρτζης Ρούσσος είναι δικηγόρος μέλος της ΤΖΙΦΑΣ-ΡΟΥΣΣΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ( trlawfirm.gr) και δημοσιογραφεί στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button