ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι αλλάζει άμεσα σε ΕΟΠΥΥ – ιδιώτες γιατρούς

Ένα νέο μοντέλο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση. Το στίγμα υπέρ του δημοσίου συστήματος και ουχί υπέρ του ιδιωτικού, έδωσε ο υπουργός Υγείας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ένα νέο τρόπο συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς και τον ΕΟΠΥΥ, που θα περιλαμβάνει νέες συμβάσεις αλλά με τελείως διαφορετικούς όρους.

Οι νέες συμβάσεις αναμένεται- σύμφωνα με τα όσα μελετώνται αυτή τη στιγμή- να κατανέμουν διαφορετικά τους ασθενείς ανά νομό και περιοχή στις ειδικότητες των γιατρών, ώστε να αποφεύγεται η προκλητή ζήτηση.

Τα «πακέτα» συνεργασίας γιατρών –ΕΟΠΥΥ δεν αναμένεται φυσικά να περιλαμβάνουν αύξηση της αποζημίωσης για κάθε εξέταση, αλλά οι πόροι θα διανέμονται με βάση και τις δημόσιες μονάδες που διαθέτει η κάθε περιοχή.

Στις περιπτώσεις όπου θα υπάρχουν ΠΕΔΥ ή άλλα πολυιατρεία, πρώτη επιλογή θα αποτελούν οι δημόσιες μονάδες και όχι τα ιδιωτικά ιατρεία.
Βέβαια αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι σήμερα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας είναι υπό κατάρρευση. Η κυβέρνηση υπολογίζει βέβαια ότι το επόμενο διάστημα θα κατορθώσει να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις, έστω και επικουρικών γιατρών.

Η συνταγή για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ιατρικού προσωπικού περιλαμβάνει και την επαναφορά ορισμένων γιατρών του πρώην ΙΚΑ που επέστρεψαν είτε με δικαστικές αποφάσεις ή είναι ένα βήμα πριν την επάνοδο. Ωστόσο βασικό στοιχείο για την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα θα είναι η εγκατάλειψη του ιδιωτικού έργου.

Άλλωστε ο Ανδρέας Ξανθός το είπε ξεκάθαρα στη Βουλή ότι θα υπάρξει «αναθεώρηση των συμβάσεων με τους ιδιώτες παρόχους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια το ζήτημα της προκλητής ζήτησης και της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων».

Ταυτόχρονα αναζητείται τρόπος ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν και νέοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που θα επιτευχθεί με το άνοιγμα των συμβάσεων αλλά με εξαιρετικά περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ ανακατανέμοντας τους πόρους που σήμερα δίνονται για εξετάσεις και νοσηλείες.

Η εξοικονόμηση των πόρων από τη μείωση αποζημίωσης στις διαγνωστικές εξετάσεις, αναμένεται να δοθούν σε άλλη κατεύθυνση ώστε να καλυφθούν κυρίως οι υγειονομικές ανάγκες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να δοθούν περισσότερα κονδύλια και κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς που θα επιλέξουν να εργασθούν σε περιοχές όπου σήμερα υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Βέβαια λόγω της γενικότερης έλλειψης πόρων η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα ενεργοποιήσει και Ευρωπαϊκά Οικονομικά Προγράμματα, ενώ για …δωρεάν συμβολή θα αξιοποιηθούν και μονάδες υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται η αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για χρέη, φάρμακα, ιδιώτες

Πότε θα αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ! Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνονται όλοι για έναν μήνα μέσα στον Οκτώβριο! Όλες οι λεπτομέρειες

Σκληρές ποινές για τις κλινικές που υπερχρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ! Τι αποφάσισε το υπ.Υγείας

Έρχεται εξονυχιστικός έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές για τις χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button