ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Τι αλλάζει στα φάρμακα άμεσα για τους ασθενείς! Όλες οι ρυθμίσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλαγές στα φάρμακα έρχονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να υλοποιήσει άμεσα τις αλλαγές που προωθεί μέσω του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί, αλλά και με ανεξάρτητα μέτρα ελέγχου.

Μειώσεις στις τιμές φαρμάκων

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση και πάει σύντομα στη Βουλή, προβλέπονται μειώσεις τιμών σε φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς θα μπορούν να εντάσσονται εκ νέου στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης από την αρμόδια Επιτροπή. Δείτε ΕΔΩ τι προβλέπεται: «Διαπραγματεύσεις τιμών στα φάρμακα με διαδικασίες εξπρές και με βάση την αποτελεσματικότητα! Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Κικίλια»

Γεγονός βέβαια που θα ευνοήσει τους ασθενείς αφού αντίστοιχα θα μειώνονται και οι συμμετοχές. Τα σκευάσματα οι τιμές των οποίων θα μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, είναι εκείνα που έχουν σημαντική επίδραση στη φαρμακευτική δαπάνη και αφορούν καρδιολογικές παθήσεις, νευρολογικές κ.λ.π.

Φρένο στις συνταγές

Αξιοσημείωτο είναι – ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη και να μειωθούν οι συνταγές που εκδίδονται μηνιαία και αγγίζουν τα 6 εκατ., θα προχωρήσει – όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – στην υιοθέτηση αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης τα οποία θα πρέπει να ακολουθούν κατά γράμμα οι γιατροί.

Αντίστοιχοι περιορισμοί θα εφαρμοσθούν και στα νοσοκομειακά φάρμακα αφού θα ενεργοποιηθούν ακόμη και τα ιατρικά συμβούλια στα νοσοκομεία ώστε να αποφασίζεται με επιστημονικά κριτήρια εάν θα χορηγείται ένα ακριβό σκεύασμα ή όχι. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Ενεργοποιούνται ξανά τα ιατρικά συμβούλια στα νοσοκομεία! Τι ετοιμάζει ο Κικίλιας»

Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στον ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη, τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, και διαπιστώθηκε ότι τόσο οι συνταγές φαρμάκων είναι ανεξέλεγκτες, όσο και οι τιμές. Γι αυτό και θα επιδιωχθεί να μειωθούν άρδην οι συνταγές με άμεσα μέτρα περιορισμού στην ιατρική κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δελτίο Τιμών και νέα φάρμακα μέχρι τον Νοέμβριο! Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Νομοσχέδιο σκούπα από το υπουργείο Υγείας! Τι αλλάζει σε φάρμακα, clawback, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και κάπνισμα

Έρχεται σύστημα αξιολόγησης των κλινικών στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζεται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button