ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι αλλάζει στη ζωή των γιατρών του ΕΣΥ μετά το νέο ωράριο που ψηφίστηκε!

Μετά την ψήφιση άλλωστε του νομοσχεδίου που αλλάζει το ωράριο εργασίας τους, θα πρέπει να μπουν σε άλλους ρυθμούς καθώς το καθημερινό επτάωρο μπορεί εύκολα να γίνει 12ωρο.
Επίσης οι 48 ώρες μπορούν να μετατραπούν σε 60 την εβδομάδα ειδικά στα νοσοκομεία και τις Μονάδες όπου το προσωπικό δεν επαρκεί.

Οι φόβοι των νοσοκομειακών γιατρών εξάλλου εστιάζονται στην καταστρατήγηση του ωραρίου τους καθώς το νομοσχέδιο που έγινε πλέον νόμος του κράτους αφήνει κάποια περιθώρια ανοικτά. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: «Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αλλάζει το ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ! Όλες οι λεπτομέρειες»

«Το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς» εξηγούν οι εκπρόσωποι των γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Από την άλλη θεωρούν σχεδόν βέβαιον ότι ειδικά οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί θα αναγκάζονται να μετατρέπουν το ωράριό τους από 7ωρο σε 12ωρο καθημερινά αφού θα τους επιβάλλεται να μένουν στο νοσοκομείο για να καλύψουν τις ανάγκες.

Κατά τα άλλα οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις σημαντικές για τη ζωή τους και να δηλώσουν εάν θα ήθελαν να εργάζονται ουσιαστικά και 60 ώρες την εβδομάδα με το λεγόμενο «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας να μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες.

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Βέβαια δεν πρόκειται για απλή συναίνεση καθώς στην περίπτωση ιατρικού λάθους θα φέρουν και όλη την ευθύνη.
Το ζήτημα βέβαια είναι πως παρά τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αποτελείται από δύο γιατρούς (Ξανθός-Πολάκης) πέρασαν με μεγάλη ευκολία το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των συναδέλφων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας! Τα έξι σημεία φωτιά για εφημερίες -ώρες εργασίας

Πόσες ώρες θα εργάζονται οι ειδικευόμενοι με το νέο ωράριο στο ΕΣΥ! Αναλυτικά παραδείγματα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button