ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι αλλάζει στη χορήγηση άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και τις εξετάσεις ειδικότητας

Ριζικές αλλαγές στη χορήγηση άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος σε γιατρούς και οδοντιάτρους αλλά και τις εξετάσεις ειδικότητας από 1η Απριλίου 2019 φέρνει το υπ. Υγείας μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου- σκούπα από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα από τον επόμενο μήνα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και όχι οι Περιφέρειες θα δέχονται τις αιτήσεις των γιατρών και οδοντιάτρων για χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος είτε είναι πτυχιούχοι της ημεδαπής είτε της αλλοδαπής για χορήγηση τίτλου ιατρικής και οδοντιατρικής ειδικότητας.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα χορηγούν όλες τις βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που σχετίζονται με την άσκηση του επαγγέλματος και την ειδικότητα (πιστοποιητικό good standing, ορθής άσκησης του επαγγέλματος, βεβαίωση χρόνου ειδίκευσης κλπ).

Πάντως οι Περιφερειακές ενότητες της χώρας θα παραλαμβάνουν μέχρι 31 Μαρτίου 2019 τις σχετικές αιτήσεις των γιατρών και οδοντιάτρων τις οποίες θα εξετάζουν και θα διεκπεραιώνουν.

Επίσης μέχρι 31-3-2019 οι ειδικευόμενοι γιατροί και οδοντίατροι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στην εξεταστική περίοδο του Απριλίου στις κατά τόπους Περιφερειακές ενότητες.

Από 1η έως 5 Απριλίου 2019 όλες οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των συμμετεχόντων θα διαβιβαστούν από τις περιφερειακές ενότητες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αντίστοιχα, με συνημμένες τις συμπληρωμένες καταστάσεις των συμμετεχόντων, που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις.

Επιπλέον οι δύο φορείς θα πρέπει να παραλάβουν τους φακέλους όσων έχουν αποτύχει στις εξετάσεις ειδικότητας το προηγούμενο διάστημα, και δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση για εκ νέου εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος εισάγει άλλο σύστημα για την απόκτηση ειδικότητας, με πανελλαδικές εξετάσεις και μόνο σε δύο πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τέσσερις φορές το χρόνο. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Αλλάζουν τα πάντα στις εξετάσεις για τις ειδικότητες των γιατρών! Τι προβλέπει τροπολογία

Όπως αναφέρεται, με τη ρύθμιση καθιερώνεται το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στα εξεταστικά κέντρα του Νομού Αττικής θα εξετάζονται οι γιατροί που ειδικεύονται σε νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ζακύνθου Κεφαλληνίας, νήσων βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Οι υπόλοιποι θα εξετάζονται στα εξεταστικά κέντρα του νομού Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα γίνονται οι εξετάσεις για τις ειδικότητες των Γιατρών! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Ειδικευόμενοι για όλες τις …δουλειές! Δείτε τι καλούνται να κάνουν στον “Αγ.Σάββα”

Πανεπιστημιακοί γιατροί: Αν εφαρμοστεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση θα υπάρξει μαζική φυγή από το ΕΣΥ!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button