ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι αλλάζει στις εφημερίες των γιατρών! Όλες οι λεπτομέρειες του νέου νομοσχεδίου

Αλλαγές στο εφημεριακό σύστημα των γιατρών του ΕΣΥ φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αποκάλυψε το HealthReport.gr.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», παρότι δεν γίνονται μεγάλες ανατροπές στο ισχύον σύστημα εφημεριών, τροποποιούνται ορισμένες διατάξεις σχετικά με το πώς θα εργάζονται οι γιατροί.

Το νέο που φαίνεται να εισαγάγει το άρθρο 10 είναι ότι καθιερώνονται πλέον εφημερίες μικτού τύπου και για τις αργίες κατά τις οποίες οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πρέπει να πραγματοποιούν 6ωρη πρωινή εργασία.

Βέβαια με την ψήφιση του νομοσχεδίου δε θα εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές εργασιακές σχέσεις ενώ αποσαφηνίζεται ότι το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο.

Μετά από μία ενεργό εφημερία ο γιατρός θα έχει δικαίωμα για ένα ρεπό αλλά μπορεί αυτό να παραταθεί και να ληφθεί αργότερα εάν προκύψουν ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νομοσχέδιο που έχει στα χέρια του το HealthReport.gr, αναφέρεται ότι εφημερίες μικτού τύπου και εφημερίες ετοιμότητας μπορεί να πραγματοποιεί και το λοιπό, πλην των ιατρών, επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω το άρθρο 10 για τις εφημερίες

[Ρυθμίσεις εφημεριών ιατρών – επιστημονικού προσωπικού ΕΣΥ]

1. Εφημερίες μικτού τύπου καθιερώνονται και για τις αργίες. Οι ιατροί που βρίσκονται σε εφημερία μικτού τύπου υποχρεούνται σε 6ωρη πρωινή εργασία 08.00 – 14.00 και εφημερία ετοιμότητας στη συνέχεια. Η αμοιβή καθορίζεται στο 70% της αντίστοιχης ενεργού εφημερίας.

2. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 2 του ν. 3754/2009 (Α΄43) αντικαθίσταται ως εξής:
«Για τις ανάγκες κατάρτισης προγραμμάτων εφημεριών δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Την επόμενη εργάσιμη ημέρα που ακολουθεί κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον ιατρό -ειδικευμένο ή ειδικευόμενο ή πανεπιστημιακό ή υπηρεσίας υπαίθρου- 24ωρη ανάπαυση, εκτός εάν προκύπτουν έκτακτες, λόγω έλλειψης προσωπικού, ανάγκες ή ανάγκες για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγόντων γεγονότων, οπότε η 24ωρη ανάπαυση δίνεται μέσα σε διάστημα 5 ημερών.».

3. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 της ΚΥΑ 29587/7419/26-03-1984 (Β΄198) τροποποιείται ως εξής:
« Οι ειδικευόμενοι ιατροί αλλοδαποί υπότροφοι, κατά το χρόνο της ειδίκευσής τους και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78), συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εφημεριών του τμήματος ειδίκευσής τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ειδικευόμενους ιατρούς έλληνες και κοινοτικούς υπηκόους. Για τις εφημερίες που πραγματοποιούν τους καταβάλλεται αποζημίωση σύμφωνα με τον ισχύοντα βασικό μισθό του ειδικευόμενου ιατρού.

4. Εφημερίες μικτού τύπου και εφημερίες ετοιμότητας μπορεί να πραγματοποιεί και το λοιπό, πλην των ιατρών, επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων. Η αμοιβή καθορίζεται αντιστοίχως στο 70% και 40% της ενεργού εφημερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας για την έναρξη ειδικότητας αλλά και για τους αγροτικούς γιατρούς!

Νέα κίνητρα στους γιατρούς για τις άγονες περιοχές! Όλες οι αλλαγές του νομοσχεδίου του υπ.Υγείας

Τέλος στα χειρουργεία-ρουσφέτια στο ΕΣΥ! Έρχονται αυστηρές λίστες αναμονής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button