ΔημοφιλήΕιδήσεις Υγείας

Τι ανακάλυψαν Έλληνες επιστήμονες για το κλίμα και τις αυτοκτονίες! Πως σχετίζονται

Έλληνες επιστήμονες του ΑΠΘ με πολλές περγαμηνές στο ενεργητικό τους και πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις, εστίασαν την έρευνά τους στη θερμοκρασία και πως αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτοκτονίες.

Πρόσφατα η ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέλυσε συγκριτικά την εμφάνιση των αποπειρών αυτοκτονίας και των συντελεσμένων αυτοκτονιών όχι μόνο με την ανεργία αλλά και με κλιματικούς παράγοντες, και ειδικότερα με τη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση που αποτελούν τα βασικότερα στοιχεία του κλίματος.

Η ομάδα περιελάμβανε τους Αναπληρωτές καθηγητές Κώστα Φουντουλάκη (ψυχίατρο) και Χρήστο Σαββόπουλο (παθολόγο) τον καθηγητή παθολογίας Απόστολο Χατζητόλιο και τον Αναπληρωτή καθηγητή Κλιματολογίας και Μετεωρολογίας Πρόδρομο Ζαννή.

Η μελέτη -που παρουσιάζει σήμερα το HealthReport.gr -συγκέντρωσε στοιχεία για το νομό Θεσσαλονίκης για τα έτη 2000-2012 και βρήκε ότι οι αυτοκτονίες των ανδρών και οι απόπειρες αυτοκτονίας των γυναικών σχετιζόταν με την υψηλή ετήσια θερμοκρασία ενώ η επίδραση της ανεργίας ήταν σημαντικά κατά πολύ μικρότερη.

Όπως εξηγεί στο HealthReport.gr ο γνωστός καθηγητής ψυχιατρικής Κώστας Φουντουλάκης: «Αρκετοί παράγοντες κινδύνου έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την αυτοκτονική συμπεριφορά. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τους λεγόμενους «πρωτογενείς» (ψυχική πάθηση, σωματική νόσος) τους «δευτερογενείς» (οικονομικούς και ψυχοκοινωνικούς πιεστικούς παράγοντες) και τους «τριτογενείς» (φύλο, ηλικία), όμως πρόσφατα αναγνωρίστηκε και ο ρόλος του κλίματος, ιδιαίτερα υπό τη μορφή της εποχιακής εμφάνισης των αυτοκτονικών συμπεριφορών.»

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ξεκάθαρα πως η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει τις πιθανότητες για αυτοκτονίες αλλά όπως αναφέρει ο κ.Φουντουλάκης στο HealthReport.gr: «Είναι σημαντικό το ότι οι σχέσεις θερμοκρασίας- αυτοκτονικότητας καθοριζόταν μάλλον από την αύξηση της χαμηλότερης θερμοκρασίας, παρά από την περαιτέρω αύξηση της υψηλής ετήσιας».

k f

Ο Καθηγητής Κ.Φουντουλάκης

Πάντως στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν μελέτες που σχετίζουν την αυτοκτονικότητα με περιόδους υψηλής θερμοκρασίας, ξηρασίας και αυξημένης ηλιοφάνειας . Επίσης έχει μελετηθεί ο πιθανός ρόλος των γεωμαγνητικών διαταραχών και της κοσμικής ακτινοβολίας.

«Ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες για την επίδραση που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην υγεία και ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία του ανθρώπου» καταλήγει ο κ.Φουντουλάκης.

Δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί πως αποτυπώνουν οι Έλληνες επιστήμονες την αύξηση της αυτοκτονικότητας λόγω της θερμοκρασίας.

pinakas aftoktonies

Σχετικά Άρθρα

Back to top button