ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι απαντά η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στους απλήρωτους γιατρούς και φαρμακοποιούς! Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Τι κι αν έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος κάτι μήνες, ειδικά οι γιατροί και εσχάτως και οι φαρμακοποιοί για τα αναλώσιμα.
Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ άλλα ισχυρίζεται.

Δηλώνει ότι συνεχίζεται με «εντατικούς ρυθμούς και κατά το μήνα Αύγουστο η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής όλων των παρόχων υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για υπηρεσίες και παροχές προς Ασφαλισμένους και δικαιούχους περίθαλψης του Οργανισμού σε όλη τη χώρα».

Βέβαια εκτός από τους γιατρούς που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες και παρά τις διαμαρτυρίες τους δεν πληρώνονται νωρίτερα από ένα εξάμηνο, τελευταίως και οι φαρμακοποιοί είδαν τη ρευστότητά τους να μειώνεται καθώς έχουν να πληρωθούν τα αναλώσιμα υλικά από τον περασμένο Ιανουάριο. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Φαρμακοποιοί προς ΕΟΠΥΥ: Αλλάξτε τώρα τις συμβάσεις για να πληρωθούμε! Τι ζητούν με νέα επιστολή»

Τι λέει ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για τους φαρμακοποιούς

Ωστόσο μετά το σάλο που έχει προκληθεί από τις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών αλλά και τη διακοπή της χορήγησης αναλώσιμων υλικών με πίστωση στους ασφαλισμένους, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης:

«Ενδεικτικά ο χρόνος πληρωμής των φαρμακείων για τη χορήγηση φαρμάκων προς τους Πολίτες έχει περιοριστεί σημαντικά από 90 ημέρες το 2015, σε 60 ημέρες το 2017.

Συγκεκριμένα, σήμερα 7 Αυγούστου αποζημιώθηκαν τα φαρμακεία για τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούνιο (υποβολές φαρμάκου μηνός Μαΐου) συνολικού ύψους 152.303.676 ευρώ. Μέχρι τέλος του μήνα τα φαρμακεία αναμένεται να αποζημιωθούν τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούλιο και αφορούν δαπάνη φαρμάκου μηνός Ιουνίου.

Ειδικά για την κατηγορία υλικών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, τα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2017 χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς προπληρωμή (δωρεάν ή καταβάλλοντας τη προβλεπόμενη συμμετοχή) για τους δικαιούχους, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανακοινώνει ότι μέχρι κα σήμερα, 7 Αυγούστου:

• Το ποσοστό εκκαθάρισης των υποβολών μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ξεπερνά το 95% και το 91%, αντίστοιχα, του συνόλου των υποβολών σε όλη τη χώρα.

• Το ποσοστό πληρωμής ανέρχεται σε 83% για τον Ιανουάριο και σε 73% για τον Φεβρουάριο για τα φαρμακεία όλης της χώρας. Αντίστοιχα, το ποσοστό πληρωμής των φαρμακείων του Πειραιά είναι στο 90% (Ιανουάριος) και στο 84% (Φεβρουάριος) και της Αττικής στο 81% (Ιανουάριος) και στο 60% (Φεβρουάριος).

• Σύμφωνα με την πορεία πληρωμών, η διαδικασία για τις υποβολές των φαρμακοποιών μηνός Μαρτίου για τα συγκεκριμένα υλικά, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Αυγούστου».

Τι υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για τις καθυστερήσεις πληρωμών

Κατά τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των αναλώσιμων υλικών στους φαρμακοποιούς φταίει η …εκκαθάριση. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «η όποια καθυστέρηση οφείλεται στη νέα διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις υποβολές των φαρμακείων ενώ τα θέματα που προέκυψαν κατά τη πρώτη λειτουργική εφαρμογή της ως άνω διαδικασίας αντιμετωπίζονται.

Επιπρόσθετα, σημαντική εμπλοκή στην επιτάχυνση της διαδικασίας σημειώνεται λόγω της καθυστέρησης μέρους των παρόχων να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους (π.χ. ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα). Για το λόγο αυτό ζητείται η συνδρομή τους και άμεσα να προσκομίσουν τα απαιτούμενα παραστατικά και δικαιολογητικά.

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ο Οργανισμός προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Περιφερειακών Διευθύνσεων. Παράλληλα, η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τη διευθέτηση θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της».

Πάντως έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι εδώ και λίγο καιρό ο αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π.Πολάκης εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκτός των άλλων και εξαιτίας του μπάχαλου που έχει δημιουργηθεί με τις πληρωμές των αναλωσίμων στους φαρμακοποιούς που δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των διαβητικών αλλά και άλλων σοβαρά πασχόντων.

Δεν είναι τυχαίο ότι με πρόσφατες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ αναβαθμίστηκε ο ρόλος του αντιπροέδρου ο οποίος έχει δικαίωμα ψήφου πλέον ενώ ρόλο στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ δόθηκε και στους εργαζόμενους του Οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Και γυαλιά οράσεως με το σταγονόμετρο! Τι αλλάζει από 10 Αυγούστου

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Πως θα γίνονται οι συμβάσεις

Από 1η Σεπτεμβρίου αλλάζουν οι επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button