ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Τι απαντά ο υπ.Υγείας για την απόσυρση γνωστού ογκολογικού φαρμάκου από τη λίστα με τα αποζημιούμενα!

Για εκβιαστική κίνηση κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην απόφαση της φαρμακευτικής εταιρείας ROCHE να αποσύρει φάρμακο για το μελάνωμα λόγω μεγάλων υποχρεωτικών εκπτώσεων. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το φάρμακο: «Αποσύρεται γνωστό ογκολογικό φάρμακο από την Ελλάδα! Όλες οι λεπτομέρειες»

Στην αντεπίθεση περνά λοιπόν ο υπουργός Υγείας μετά την απόφαση της εταιρείας ROCHE να αποσύρει το φάρμακο COTELLIC από τη λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ, επειδή εκτός των άλλων επιβάλλεται αναδρομικό χαράτσι στη τιμή του 25%.

Ο Ανδρέας Ξανθός κάνει λόγω για εκβιαστική κίνηση από την πλευρά της εταιρείας ενώ προαναγγέλλει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη στερηθούν οι ασθενείς το φάρμακό τους.


Μάλιστα ο υπουργός Υγείας αφήνει αιχμές και για τα κέρδη της εταιρείας στη χώρα μας, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν άμεσα και θεσμικές και νομικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Βέβαια ο κίνδυνος που φαίνεται να προκύπτει από την υποχρεωτική επιβολή του 25% στα νέα φάρμακα είναι πως κι άλλες εταιρείες είναι πιθανό να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Κάτι που άλλωστε έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό και μέσω του επίσημου φορέα τους τον ΣΦΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως παρότι ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι όσα φάρμακα μπαίνουν στη διαπραγμάτευση για τη μείωση της τιμής τους, θα ήταν απαλλαγμένα από το χαράτσι του 25%. Κάτι που όμως στην πράξη δεν μπορεί να τηρηθεί.

Οι επιπτώσεις πάντως από το νέο νόμο που επιβάλλει το επιπλέον χαράτσι στα φάρμακα είχαν διαφανεί από νωρίς. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε συμβεί αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου: “Τέλος στα φάρμακα νέας γενιάς για καρκινοπαθείς! Οι πρώτες επιπτώσεις του μνημονίου”

Ακολουθεί όλη η δήλωση του υπουργού Υγείας:

«H ROCHE , μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC ,ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα) που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης .

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήδη το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός . Διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button