ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι απαντούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στον Γ.Γ. του ΠΙΣ! Όλο το παρασκήνιο

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Γ.Γ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας κατηγόρησε την Ένωση ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) ότι ανακοινώνει συχνά πυκνά επισχέσεις χωρίς να συνεδριάζει καν το ΔΣ της Ένωσης. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες από τον Οργανισμό.
Δείτε ΕΔΩ γιατί κάνουν επίσχεση οι απλήρωτοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ: «ΠΙΣ προς ΕΟΠΥΥ: Πληρώστε τώρα Μάρτιο Απρίλιο τους συμβεβλημένους γιατρούς! Όλο το παρασκήνιο»

Ο κ.Βαρνάβας σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: «Η προκήρυξη επίσχεσης από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει λάβει πλέον χαρακτηριστικά αστρονομικού φαινομένου: ανατέλλει στην αρχή κάθε μήνα, μένει στον ουρανό της δημοσιότητας δύο ημέρες και στη συνέχεια δύει για να επαναληφθεί πανομοιότυπα τον επόμενο μήνα.

Την επίσχεση ανακοινώνει με δελτίο τύπου η πρόεδρος χωρίς καν να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο (για Γενική Συνέλευση ούτε λόγος!) και ενημερώνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πως δεν θα εξυπηρετούνται πλέον από τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Στη συνέχεια κανείς από τους 5200 συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δε δηλώνει συμμετοχή και η επίσχεση λύεται με ή χωρίς νέα ανακοίνωση.
Να θυμίσουμε πως την εποχή που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ κάλεσε τους συγκεκριμένους γιατρούς να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ώστε ν΄ αναγκαστεί ο ΕΟΠΥΥ να καταρτίσει συλλογική σύμβαση. Εκείνοι δεν υπάκουσαν και προτίμησαν τις ατομικές συμβάσεις, χωρίς να κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα.

Τώρα αναζητούν ευθύνες στον ΠΙΣ επειδή δεν τους υπερασπίζεται μαχητικά!
Η λύση είναι απλή: εφόσον θεωρούν πως ο ΕΟΠΥΥ είναι κακοπληρωτής και δεν τους ικανοποιούν οι ατομικές συμβάσεις που υπέγραψαν επί εποχής Λοβέρδου τότε τις καταγγέλλουν και αναθέτουν στον ΠΙΣ να διαπραγματευτεί συλλογική σύμβαση. Τολμούν;»

Ωστόσο τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με μια συλλογική τους ανακοίνωση δίνουν τη δική τους απάντηση.
Διαβάστε παρακάτω όλη την απάντηση:

«Συλλογική απάντηση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στον κ. Βαρνάβα, γγ του ΠΙΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με έκπληξη διάβασε την επώνυμη πλέον τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΠΙΣ, με ένα απαράδεκτο από κάθε άποψη, απαξιωτικό και συκοφαντικό κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία πειθαρχικής δίωξης και σαφώς είναι παντελώς ανάρμοστο με τη θεσμική του ιδιότητα.

Στην ιδιαίτερα αήθη επίθεσή του έχουμε να του διαμηνύσουμε ότι:

1. Η κ Μαστοράκου έχει έμπειρη συνδικαλιστική παρουσία και δεν διακατέχεται από άγχος δημοσιότητας ή αποτυχίας, όταν υπερασπίζεται δίκαια και αληθινά αιτήματα των ιατρών. Είναι η εκλεγμένη πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ ( και όχι κατά δήλωσή της !! ), του μόνου ανεξάρτητου συνδικαλιστικού οργάνου εκπροσώπησης των συμβεβλημένων ιατρών, αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο και σε διαρκή επαφή με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ (παρά τις προστριβές) για τα ζητήματα του κλάδου.

Αν ο κύριος Βαρνάβας θέλει να διεκδικήσει ΚΑΙ αυτόν τον τίτλο, λυπούμαστε αλλά θα τον απογοητεύσουμε. Εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, η ενημέρωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ γίνεται μέσω επώνυμων Δελτίων Τύπου.

2. H ENI-ΕΟΠΥΥ έχει ενημερώσει εξωδίκως τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ως όφειλε, ότι για κάθε καθυστέρηση πληρωμών πέραν του τριμήνου, τα μέλη της θα εξασκούν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ. Ουδεμία περαιτέρω ενημέρωση οφείλουν οι ιατροί προς τον ΕΟΠΥΥ για την όποια επίσχεση τους, κι ας μην ψάχνει ο κ. Βαρνάβας ως άλλος επιθεωρητής Κλουζώ να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται σε επίσχεση και ποιος όχι, συμμετέχοντας σε εκδικητικού τύπου τακτικές.

3. Οι ιατροί που έκαναν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με την παραίνεση του ΠΙΣ το 2012, δεν ήταν «ορισμένοι», και σήμερα αντιστοιχούν σε περίπου 5.500 κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς. Επιπλέον υπάρχουν περίπου 3.000 συμβεβλημένοι εργαστηριακοί ιατροί.

Οι κλινικοί ιατροί απειλήθηκαν με πειθαρχική παραπομπή στην ΓΣ του ΠΙΣ το 2012, αλλά ουδείς τόλμησε να το εφαρμόσει λόγω αντισυνταγματικότητας, ούτε καν ο μαχητικός κ.Βαρνάβας. Στους ιατρούς αυτούς προστέθηκαν και οι ιατροί των πρώην ΙΚΑ που επέλεξαν το ιδιωτικό τους ιατρείο αντί της σύμβασης ΠΑΑ στο ΠΕΔΥ, οπότε και τους δόθηκε η δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ– δικαίωμα το οποίο ελάχιστοι απεμπόλησαν.

4. Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ έχει καταδικάσει κάθε παράτυπη συμπεριφορά και έχει ζητήσει επανειλημμένα από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ορίσει σαφείς κανόνες, που να διέπουν τις σχέσεις με τους ασφαλισμένους.Έχει καταθέσει εμπεριστατωμένα επιχειρήματα περί των στοιχείων ελέγχου, που επιβεβαιώνονται και από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με ποσοστό υποβολής ενστάσεων που δεν υπερβαίνει το 2,5%.

Όποιος αναζητάει τιμωρίες και παρακμιακά φαινόμενα, ας μη την αναζητάει αποκλειστικά σε ένα κλάδο και ας κοιτάξει στο περίγυρο, τη συνολική εικόνα διαφθοράς στο χώρο της υγείας, γεγονός που σίγουρα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις

5. Η πάγια θέση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ είναι το άνοιγμα στους νέους ιατρούς, όχι με αόριστες λαϊκίστικες προτάσεις, αλλά με οικονομικά τεκμηριωμένες λύσεις εντός του προϋπολογισμού του Οργανισμού

6. Το ποιος θα είναι συνομιλητής αξιόπιστος ή μη, σαφώς δεν ορίζεται από κομματικά κριτήρια, και δεν αφορά σε καμία περίπτωση την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Ο σκοπός μας είναι ο ανοιχτός διάλογος με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και συμφωνίες προς όφελος του κλάδου των ιατρών αλλά και της Ελληνικής κοινωνίας. Αν ο κ. Βαρνάβας, πριν συζητήσει, ζητά την κομματική ταυτότητα του συνομιλητή του, στο τέλος θα συζητάει μόνος του.

7. Τέλος, από τη θεσμική του ιδιότητα, προκύπτουν εκ του νόμου, καθήκοντα εκπροσώπησης των δίκαιων αιτημάτων όλων των κλαδικών αιτημάτων των ιατρών της χώρας. Και ενώ πολλοί μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας διαμαρτύρονται για τη μεγάλη στάση πληρωμών των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, παρατηρούμε έκπληκτοι την ολομέτωπη επίθεσή του προς τους απλήρωτους ιατρούς και την προτροπή να αποχωρήσουν από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας.

Με το ίδιο ύφος με εκείνο του ανελέητου εργοδότη που εκμεταλλεύεται την ανάγκη του απλήρωτου εργαζόμενου, δίνοντάς του ψίχουλα και προτρέποντας να φύγει, εάν δεν του αρέσει ! Μήπως αποτελεί θεσμική και πολιτική εκτροπή ;”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απλήρωτοι ακόμη για τον Μάρτιο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών

ΕΟΠΥΥ: Μαθήματα για …φέσια και κουρέματα σε Γάλλους εργαζόμενους και εργοδότες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button