Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Ποια προβλήματα υγείας φαίνονται στο δέρμα του προσώπου;

«Αν και τις περισσότερες φορές τα προβλήματα του δέρματος σημαίνουν απλώς ότι κάτι πρέπει να αλλάξετε στη φροντίδα του, μερικές φορές υποδηλώνουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας και γι’ αυτό απαιτούν άμεση αξιολόγηση από τον δερματολόγο ιατρό», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική).

Ο κ. Μιχελάκης παραθέτει μερικά συνηθισμένα συμπτώματα και σημάδια στο δέρμα που μπορεί να υποκρύπτουν νοσήματα και διαταραχές.

* Σπυράκια στο πηγούνι και τη γραμμή της γνάθου. Τα σπυράκια που εμφανίζονται σε αυτές τις περιοχές μπορεί να υποκρύπτουν διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας ενώ έχουν την τάση να επιδεινώνονται με το στρες, στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης ή κατά την εμμηνόπαυση.

* Κιτρινωπό δέρμα και μάτια. Η κίτρινη απόχρωση του δέρματος και του εσωτερικού των ματιών οφείλεται στον ίκτερο, ο οποίος εκδηλώνεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα (η χολερυθρίνη είναι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

* Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες των μαύρων κύκλων είναι η μείωση του λίπους γύρω από τα μάτια λόγω ηλικίας και η ανατομία της περιοχής. Μπορεί όμως να προκληθούν και από διατροφικές ανεπάρκειες (π.χ. σιδήρου, βιταμίνης Β12), αφυδάτωση ή και από την έλλειψη ύπνου.

* Σκασμένα χείλη. Μερικές φορές οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα όπως τα κραγιόν. Αν εμφανιστεί κοκκίνισμα, ή «σκισίματα» (σχισμές) στις γωνίες του στόματος, η αιτία μπορεί ναα σχετίζεται με την κακή διατροφή ή/και με παθολογικές καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη.

 

 

 

 

 

 

* Εξάνθημα που μοιάζει σαν πεταλούδα. Το έντονο εξάνθημα και στα δύο μάγουλα μέχρι τη μύτη που δημιουργεί σχήμα πεταλούδας αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη ερυθηματώδους λύκου, μίας χρόνιας αυτοάνοσης πάθησης.

* Τριχοφυΐα σε ασυνήθιστα μέρη. Η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο στις νεαρές γυναίκες (π.χ. στο άνω χείλος, στο πηγούνι, στα πλάγια του προσώπου) μπορεί να αποτελεί ένδειξη συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, η ακατάστατη έμμηνος ρύση, η αυξημένη λιπαρότητα και ακμή, και η παχυσαρκία.

* Πτώση βλεφάρων. Η βλεφαρόπτωση στο ένα ή και στα δύο μάτια μπορεί να οφείλεται στην ηλικία (η συχνότερη αιτία της), σε τραυματισμό ή σε διάφορες παθήσεις (π.χ. του εγκεφάλου, των νεύρων κ.λπ.). Αν συμβεί απότομα, σε λίγες ώρες ή μέρες, ή αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα στο πρόσωπο πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, διότι θα μπορούσε να είναι ένδειξη ακόμα και για εγκεφαλικό επεισόδιο.

* Κιτρινωπές, επίπεδες πλάκες στα βλέφαρα. Μπορεί να εμφανιστούν στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς την μύτη. Η ιατρική ονομασία τους είναι ξανθελάσματα και μπορεί οφείλονται σε διαταραχή των επιπέδων των λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα.

 

 

 

 

 

* Πρησμένα μάτια. Η συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια που τα κάνει να φαίνονται πρησμένα μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως έλλειψη ύπνου, υπερκατανάλωση άλατος ή ορμονικές αλλαγές. Αν εκτός από πρησμένα, τα μάτια σας είναι και κόκκινα και προκαλούν κνησμό, μπορεί να ευθύνεται αλλεργική αντίδραση σε οτιδήποτε, από τη γύρη έως κάτι που φάγατε. ).

* Συνεχές κοκκίνισμα. Το χρόνιο κοκκίνισμα στο μέτωπο, στα μάγουλα και στη μύτη μπορεί να οφείλεται στην ροδόχρου νόσο ή/και στη ροδόχρου ακμή. Αν  εμφανιστεί ξαφνικά και δεν υποχωρεί, αλλά συνοδεύεται και από πρήξιμο, μπορεί να έχετε οξεία αλλεργική αντίδραση, επομένως πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό.

* Κοκκίνισμα και ξεφλούδισμα στο «Τ». Το κοκκίνισμα και η απολέπιση κυρίως στο «Τ» του προσώπου (δηλαδή στη περιοχή των φρυδιών και στα πλάγια της μύτης), που συνήθως συνοδεύεται από έντονη ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αποτελεί ένδειξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Πρόκειται για μια μορφή εκζέματος που χρειάζεται την κατάλληλη αγωγή για να καταπολεμηθεί.

 

 

 

 

 

* Μέλασμα (ή πανάδες). Αν και η ακριβής αιτία τους δεν είναι γνωστή, σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο. Μπορεί επίσης να προκληθούν από τις ορμονικές αλλαγές (π.χ. της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης) και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά).

* Απώλεια βλεφαρίδων και φρυδιών. Αν χάνετε τις βλεφαρίδες ή τα φρύδια σας και αποκτάτε άτριχα τμήματα στο κεφάλι σας, μπορεί να πάσχετε από γυροειδή αλωπεκία, μία αυτοάνοση μορφή τριχόπτωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σακούλες στα μάτια: Οι 3 πιο αποτελεσματικοί τρόποι να τις εξαφανίσετε

Σχετικά Άρθρα

Back to top button