ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Τι δείχνει πόρισμα φωτιά των “ράμπο υγείας” για μεγάλη ιδιωτική κλινική και παράνομη διακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων!

Όπως προκύπτει από πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ), που παρουσίασε η εφημερίδα “Εθνος της Κυριακής”, η αρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της παράνομης διακίνησης και διαχείρισης αντικαρκινικών φαρμάκων είχε γίνει από μεγάλη γνωστή ιδιωτική κλινική της Αττικής, από όπου και οι ελεγκτές πήραν τελικά το “know how” για να διαπιστώσουν ποια κόλπα χρησιμοποιούσαν οι επιτήδειοι για να εκμεταλλεύονται τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα.

Φάρμακα σε …ανύπαρκτους ασθενείς. Μισές δόσεις μέσω σύμπτυξης των απαραίτητων ουσιών. Υπερσυνταγογράφηση. Παρακράτηση σκευασμάτων ασθενών που δεν τα χρησιμοποίησαν επειδή άλλαξαν σχήμα και τα επέστρεψαν.

Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι από τους τρόπους τους οποίους ακολούθησε μεγάλη και γνωστή ιδιωτική κλινική της Αττικής, όπως προκύπτει από το πόρισμα της εφημερίδας “Εθνος της Κυριακής”, που βρίσκεται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών για το θέμα της παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων.

Το πόρισμα φωτιά

Η εφημερίδα παρουσίασε το πόρισμα ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) που προέκυψε μετά τις καταγγελίες που έφθασαν στο υπουργείο Υγείας από όπου ξεκίνησε ουσιαστικά να ξετυλίγεται και το κουβάρι για την παράνομη διακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων.

Είναι η ίδια κλινική από την οποία οι ελεγκτές του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) απέκτησαν ουσιαστικά την τεχνογνωσία για το πως μπορούν να κλαπούν τα πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα μέσα από μία Μονάδα Υγείας αλλά και πως μπορούν να μειωθούν οι θεραπευτικές δόσεις, αναφέρει το “Εθνος”.

Βέβαια ο συγκεκριμένος έλεγχος δεν έγινε τυχαία. Είχαν προηγηθεί λίγους μήνες πριν, μυστικές συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από “Γυναίκα-Μυστήριο” που είχε καταγγείλει το 2015 στον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή -ότι “ελληνικά” φάρμακα βρίσκονται και πωλούνται στο εξωτερικό. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: “Δείτε ποιος αποκάλυψε το κύκλωμα με τα αντικαρκινικά φάρμακα!”
Από κει και πέρα η υπόθεση έμοιαζε μάλλον πιο εύκολη.

Έτσι ξεκινά ένα σαφάρι ελέγχων από το ΣΕΥΥΠ τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μάλιστα κάτω από άκρα μυστικότητα.
Κατά τον έλεγχο στη μεγάλη ιδιωτική κλινική της Αττικής- το πόρισμα για την οποία παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2016 στον σημερινό υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό – διαπιστώθηκε πως γιατροί της μεγάλης ιδιωτικής κλινικής ακολουθώντας διάφορα τρικ, φρόντιζαν να εξοικονομούν φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία στη συνέχεια αξιοποιούνταν. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι το κόλπο για τις μικρότερες δόσεις στους ασθενείς, κάτι που άλλωστε προέκυψε και κατά τον έλεγχο στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπως διεφάνη από τις έρευνες.

Τα συμπεράσματα των “ράμπο”

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα που αποκαλύπτει η εφημερίδα “Εθνος της Κυριακής”:

“Φαίνεται να συνταγογραφούνται φάρμακα από τους ανωτέρω γιατρούς σε ασθενείς που δεν τα χρησιμοποιούν και τα σκευάσματα να εντοπίζονται στην αποθήκη φαρμάκων της Μονάδας.

Τα ευρεθέντα και δεσμευμένα σκευάσματα φαίνεται να προέρχονται είτε

α) από πιθανή υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων από τους ιατρούς, είτε

β) από σύμπτυξη σκευασμάτων προς διάλυση στην Μονάδα Διάλυσης Χημειοθεραπείας ώστε να εξοικονομηθεί ακέραιο σκεύασμα φαρμάκου, είτε

γ) σκευάσματα που παραδόθηκαν από τους ασθενείς στη ΜΗΝ (σ.σ.: Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας) στο πλαίσιο της θεραπείας και δεν χορηγήθηκαν σε αυτούς λόγω αλλαγής του χημικοθεραπευτικού σχήματος αγωγής ή μείωσης της δοσολογίας για ιατρικούς λόγους και λόγω μη ολοκλήρωσης της χημειοθεραπευτικής αγωγής λόγω θανάτου, με αποτέλεσμα τη διακράτηση αυτών από το ογκολογικό τμήμα”.

Οι ελεγκτές που ζήτησαν να επανελέγξουν την ιδιωτική κλινική για περαιτέρω στοιχεία δέσμευσαν τα αντικαρκινικά φάρμακα που βρήκαν ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι συμπεραίνουν συμφωνα με το “Εθνος”: “Δημιουργούνται ερωτήματα για τη συνταγογράφηση από τους ανωτέρω ιατρούς σε ασθενείς, φαρμάκων τα οποία φαίνεται ότι δεν έχουν χορηγηθεί σε αυτούς”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή η κλινική φαίνεται πως εξασφάλιζε κατά μέσο όρο 20 με 30 συσκευασίες φαρμάκων το μήνα. Ήταν φάρμακα με αξία πάνω από 3000 ευρώ το καθένα αφού ανήκουν στην κατηγορία Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και καλύπτονται πλήρως από την κοινωνική ασφάλιση. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι είχαν ήδη χρεωθεί στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Την ίδια στιγμή οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ εντόπισαν ακόμη και φάρμακα χωρίς ταινίες γνησιότητας τα οποία μάλιστα είχαν ήδη εκτελεστεί με συνταγές σε φαρμακεία.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά στο πόρισμα: “Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, εντοπίσθηκαν στο ερμάριο φύλαξης φαρμάκων της αποθήκης, αναμεμιγμένα, προς χορήγηση στους ασθενείς, φάρμακα που προέρχονταν από το φαρμακείο της κλινικής (όπως προβλέπεται διαχειριστικά) και φάρμακα χωρίς ταινίες γνησιότητας, προερχόμενα -για όσα βρέθηκαν στοιχεία- από εκτελεσμένες συνταγές σε εξωτερικά ιδιωτικά φαρμακεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή δεν προέρχονται από αγορές του νοσοκομείου και κατά συνέπεια εκτός της διαχείρισης φαρμακείου. Η φυσική απογραφή του αποθέματος φαρμάκων και το λογιστικό υπόλοιπο στην μηχανογραφημένη κατάσταση με τα “ελάχιστα αποθέματα ανά είδος”, της αποθήκης ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ στη στήλη ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ, δεν ταυτίζονταν όπως θα έπρεπε”.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική φαίνεται ότι αποτέλεσε και τον “οδηγό” για τη διερεύνηση των ελεγκτικών μηχανισμών και σε άλλα νοσοκομεία, καθώς μέχρι τότε ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως κάποιοι θα φρόντιζαν να συμπτύσσουν τα φάρμακα για να εξοικονομούν ποσότητες πανάκριβων σκευασμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button