ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τις αιτήσεις των οικογενειακών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα στοιχεία για Αθήνα Πειραιά

Επιβεβαιώνονται πλήρως τα στοιχεία που δημοσίευσε το HealthReport.gr για τις λιγοστές αιτήσεις που έγιναν από γιατρούς για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού στον ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Πόσοι γιατροί κατέθεσαν αίτηση για σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ και μετά την παράταση! Όλες οι πληροφορίες»

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, καθώς και μετά την παράταση που δόθηκε και η οποία έληξε στις 12 Φεβρουάριου (με τη δυνατότητα αποστολής των εγγράφων έως τις 20 Φεβρουαρίου) οι αμοιβές αλλά και το δεσμευτικό ωράριο παρέμειναν τα ίδια.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ): «Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη, στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ που προβλέπει απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς, σ ένα θολό εργασιακό τοπίο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΣΑ, ο Σύλλογος χορήγησε 372 βεβαιώσεις ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. «Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37% ,γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος, τον ερχόμενο μήνα όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας καθώς έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα».

Να σημειωθεί ότι με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας προς την τρόικα αλλά και το συμπληρωματικό μνημόνιο, έως τον Μάρτιο θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι να διαθέτουν τον οικογενειακό τους γιατρό ο οποίος είτε θα είναι συμβεβλημένος ιδιώτης με τον ΕΟΠΥΥ είτε θα προέρχεται από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Όμως και στις δύο περιπτώσεις τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στις ΤΟΜΥ οι γιατροί δεν υπέβαλαν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων με συνέπεια σήμερα να απουσιάζει ο αναγκαίος αριθμός των οικογενειακών γιατρών.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι- σύμφωνα με τις πληροφορίες του HealthReport.gr– στο υπουργείο Υγείας γίνονται συνεχείς συσκέψεις για να αντιμετωπισθεί αυτή η κρίση ενώ αναζητούνται λύσεις που σχετίζονται με τις αλλαγές στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τι συζητείται: «Προς αναζήτηση λύσης για τους οικογενειακούς γιατρούς το υπ.Υγείας! Τι ετοιμάζεται»

Το άκρως περιορισμένο ενδιαφέρον των γιατρών τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τις ΤΟΜΥ, σχολίασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Γιώργος Πατούλης: «Ο Έλληνας γιατρός μπορεί να μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση ωστόσο έχει αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούν αυτοί που οδήγησαν στη φτωχοποίησή του.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δημόσια υγεία, χωρίς γιατρούς δεν γίνεται».

Να σημειωθεί ότι το βασικό αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων είναι να γίνουν συλλογικές συμβάσεις με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού και για όσους ιατρούς το επιθυμούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΣΑ: Οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στη νέα Πρωτοβάθμια! Πόσοι κατέθεσαν για τις ΤΟΜΥ στην Αθήνα

Πόσοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι κατέθεσαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ για σύμβαση σε όλη τη χώρα! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Δείτε ποιοι είναι οι μισθοί των γιατρών σε νοσοκομεία και ΤΟΜΥ!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button