EditorialΡεπορτάζ υγείας

Τι δε θα αλλάξει η νέα κυβέρνηση στην Υγεία!

Βέβαια ως γνωστόν οι πολιτικοί πολλά υπόσχονται και λίγα πράττουν ειδικά στον πολύπαθο χώρο της Υγείας που μόνο …προκοπή δεν είδε τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερα μάλιστα πριν τις εκλογές οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν αλλά στην πράξη και να ήθελε κανείς δε θα μπορούσε να τις υλοποιήσει.

Υπόσχεση 1η: προσλήψεις χωρίς μέτρο!

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προσελκύσει κανείς ψηφοφόρους από τον ιατρικό χώρο; Με την υπόσχεση ότι θα γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στο άδειο ΠΕΔΥ.

Όμως αν κανείς άκουγε όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις σήμερα στο ΕΣΥ οι γιατροί θα περίσσευαν και για τους νοσηλευτές δεν θα υπήρχε άδεια καρέκλα να κάτσουν. Όμως η εικόνα είναι διαφορετική.

Ειδικά αυτήν την περίοδο οι προσλήψεις φαντάζουν αδύνατες αν σκεφτεί κανείς ότι λεφτά πράγματι δεν υπάρχουν στα Ταμεία.

Κι αν κάποιο από τα κόμματα επιθυμούσε να επαναπροσλάβει τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ που έμειναν ουσιαστικά με τη βία εκτός ΠΕΔΥ, πως θα το έπραττε; Να σημειωθεί πως μέσα στην αναμπουμπούλα των αποχωρήσεων κάποιοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τελικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία για να μείνουν στο δημόσιο σύστημα ενώ ορισμένοι άλλοι προσέφυγαν στα δικαστήρια αφήνοντας τη δημόσια θέση.

Και είναι απορίας άξιον πως θα ερχόταν η ισορροπία ανάμεσα σε όλους αυτούς τους γιατρούς που ακολούθησαν διαφορετικό δρόμο στο θέμα του Βατερλό του ΠΕΔΥ;

Υπόσχεση 2η: Αύξηση χρηματοδότησης ΕΟΠΥΥ!

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές υπόσχονται πως θα ενισχύσουν οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και να πληρώνονται οι πάροχοι, δηλαδή οι γιατροί, οι εταιρείες, οι κλινικές, τα διαγνωστικά, τα εργαστήρια.

Η υπάρχουσα κυβέρνηση αν θα ήθελε θα το είχε πράξει ήδη. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ατζέντα περιλαμβάνει μόνο περικοπές, κουρέματα και επιβάρυνση των ασθενών.

Από την άλλη μια νέα κυβέρνηση είναι άγνωστο που θα βρει τα κονδύλια για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ ενώ είναι θεωρητικά η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας με ένα «πακέτο» 6 δις ευρώ προς αξιοποίηση, μάλλον πάσχει στη διάθεση αυτών των χρημάτων και στη διαχείρισή τους παρά τελικά σε οτιδήποτε άλλο.

Και αρκεί κανείς να μελετήσει τον προϋπολογισμό για να καταλάβει ότι σήμερα περισσότερα χρήματα διατίθενται για λειτουργικά έξοδα και σπατάλες παρά σε ιατρικές υπηρεσίες και γιατρούς.

Υπόσχεση 3η: Δωρεάν περίθαλψη για όλους!

Δεξιοί και αριστεροί υπόσχονται πρόσβαση σε όλους – ασφαλισμένους και μη- στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας αλλά και στη φαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο σήμερα τα νοσοκομεία πάσχουν σχεδόν από τα πάντα. Από υλικά, προσωπικό, υποδομές, φάρμακα. Για να έρθει στα…ίσια του το ΕΣΥ απαιτούνται αμέτρητα κονδύλια που επίσης είναι άγνωστο που θα βρεθούν.

Εκτός αυτού όμως θα πρέπει κανείς να προβεί άμεσα σε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Πρωτίστως θα πρέπει να αλλάξουν τα πρόσωπα αλλά και οι νοοτροπίες. Η κομματικοποίηση των διοικήσεων των νοσοκομείων που αποτελούσε συνήθη τακτική σχεδόν από τη γέννηση του συστήματος, απεδείχθη στην πράξη πως δε λειτουργεί.

Νέα κυβέρνηση, νέος υπουργός, νέος διοικητής. Το παζλ του ρουσφετιού μέχρι στιγμής έδειξε πως τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται στελέχη με γνώσεις και εμπειρία και όχι πρόσωπα με κομματικές περγαμηνές.

Θα μπορούσε όμως κανείς να αναλύσει όλες τις υποσχέσεις που μέχρι στιγμής έχουν δώσει τα κόμματα λίγο πριν την κάλπη και να βρίσκει ένα επιχείρημα γιατί δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Ίσως τελικά εκείνη η φράση που είχε χρησιμοποιήσει γνωστός καθηγητής του τομέα της Υγείας με σχέσεις με όλα τα κόμματα, πιθανώς και να είναι η μόνη που θα μπορούσε να ισχύσει στην πράξη: «Το ΕΣΥ θα έπρεπε να γκρεμιστεί και να ξανακτιστεί από την αρχή για να δούμε φως», είχε πει… Και ποιος να τον κατηγορήσει…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button