Πολιτική Υγείας

Τι είδε ο Βορίδης στην Κίνα! Γιατί λείπει ο υπουργός Υγείας;

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς
να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης δεδομένων των καυτών συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο Μάκης Βορίδης όμως βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας όπου έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη.
Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο Μάκης Βορίδης
που θεωρείται πως «παίζει» για την επόμενη ημέρα στο κόμμα της ΝΔ, δεν έφυγε τυχαία την κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων. Πόσο μάλλον όταν οι τροικανοί βάζουν στο καλάθι των διαπραγματεύσεων και τα φάρμακα.

Αρκετοί εκτιμούν πως ο υπουργός Υγείας έσπευσε να βρίσκεται εκτός χώρας για να αποφύγει τα χειρότερα… ανεξάρτητα εάν ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη. Πάντως η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Υπουργό Υγείας, πραγματοποιεί επαφές με ανώτερους εκπροσώπους της κινεζικής Κυβέρνησης.

Και αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα επιχειρεί να ανοίξει δρόμους εξαγωγών και συνεργασίας με την Κίνα και για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η παλαιότερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα συνοδευόμενος και από Έλληνες επιχειρηματίες από το χώρο της Υγείας, όπως με τον τότε πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δημήτρη Δέμο
. Από τότε βέβαια έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι…

Ο Μάκης Βορίδης πάντως συναντήθηκε ήδη στο Πεκίνο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Sun Zhigang με τον οποίο συζήτησε την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης στον σχεδιασμό και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των νοσοκομείων, στην ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των χωρών και στην πολιτική κεντρικών προμηθειών.

Και τα γενόσημα έπεσαν στο …τραπέζι καθώς οι δύο άνδρες συζήτησαν την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε αναπτυξιακούς στόχους στον τομέα της Υγείας, όπως ο Τουρισμός Υγείας, η εκπαίδευση στελεχών και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της παραγωγής των Ελληνικών γενοσήμων φαρμάκων.

Κατά τα άλλα ο Μάκης Βορίδης, πρόκειται να ταξιδέψει στην Zhuhai, όπου θα συμμετάσχει στο Συνέδριο World Family Plus 10, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Bin. Επίσης, θα συμμετάσχει σε κλειστή συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή 20 Υπουργών Υγείας άλλων χωρών, όπου θα προεδρεύσει η Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Liu Yandog.
Δ.Ε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button