Συνεντεύξεις - Άρθρα

Τι είναι το μπλε φως; Πόσο επικίνδυνο είναι για τα μάτια μας;

Γενικότερα, το ένα τρίτο περίπου του ορατού φωτός είναι υψηλής ενεργειακής ορατότητας (HEV/High Energy Visible) ή αλλιώς μπλε φως. Το μπλε φως υπάρχει παντού, έξω στην ύπαιθρο, σε εσωτερικούς χώρους, στα σχολεία στις δουλειές μας, στα σπίτια μας. Υπάρχουν δύο είδη πηγών του μπλε φωτός: Το φυσικό μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από τον ήλιο, που είναι η κύρια πηγή του και ευθύνεται για το μπλε χρώμα του ουρανού αλλά και γενικότερα για το ευ ζην του ανθρώπου. Το τεχνητό μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από τις λάμπες φθορίου και αλογόνου, το φωτισμό LED κακής ποιότητας και από τις οθόνες των ψηφιακών συσκευών, όπως οι επίπεδες τηλεοράσεις, τα lap tops, tablets και τα smart phones.

Κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με κάποια από αυτές τις πηγές, τα μάτια μας εκτίθενται στο μπλε φως, το οποίο είναι επικίνδυνο γιατί έχει μικρότερα μήκη κύματος με περισσότερη ενέργεια και είναι πιο ισχυρό από το υπόλοιπο ορατό φάσμα φωτός.

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μπλε φωτός στην υγεία των ματιών μας. Όπως φαντάζεστε, στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες οι επιπτώσεις δύναται να είναι ακόμη πιο δυσμενείς κυρίως γιατί τα μάτια τους δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία της ανάπτυξης τους, επομένως είναι πιο απροστάτευτα. Επίσης με τη δραστήρια ζωή τους, περνούν περισσότερο χρόνο σε υπαίθριους χώρους με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο εκτεθιμένα στο επιβλαβές μπλε φως. Αυτό που ανησυχεί, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ολοένα και περισσότερα περιστατικά εκφύλισης ωχράς κηλίδας και καταρράκτη σε νεαρότερες ηλικίες, από ότι στο παρελθόν.

Σύμφωνα με έρευνες το μπλε φως απορροφάται από συγκεκριμένα μόρια του αμφιβληστροειδούς χιτώνα προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα του. Αυτός είναι και ο λόγος που οδηγεί στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία δυσκολεύει τον ασθενή στην αναγνώριση λεπτομερειών, χρωμάτων και αποστάσεων και μπορεί να οδηγήσει ως και στην τύφλωση του.

Επιπλέον η μπλε ακτινοβολία δημιουργεί έντονη κούραση, ξηροφθαλμία (λόγω της έντονης εστίασης στην οθόνη και του μειωμένου βλεφαρίσματος), με αποτέλεσμα τη θολή όραση. Το μπλε φως μπορεί επίσης να επιδεινώσει την μυωπία σε μικρότερες ηλικίες καθώς και την πρεσβυωπία σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η μπλε ακτινοβολία ενοχοποιείται επίσης για τη μείωση των επιπέδων της ορμόνης μελατονίνης, δημιουργώντας διαταραχές στο κιρκαδικό (βιολογικό) ρολόι, έλλειψη ύπνου, κατάθλιψη ακόμη και κάποια είδη καρκίνου.

Επειδή λοιπόν το μάτι μας δεν είναι πολύ καλό στο φιλτράρισμα του μπλε φωτός, συνιστάται από οπτικούς και οφθαλμίατρους η χρήση γυαλιών ηλίου που φιλτράρουν το 100 τοις εκατό της υπεριώδους ακτινοβολίας και του μπλε-μωβ φωτός που βρίσκεται στην ύπαιθρό και στο φυσικό περιβάλλον, για την προστασία των ματιών μας από βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρώιμο καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ακόμα και είδη καρκίνου. Για την προστασία από το μπλε φως από τεχνητές πηγές, ειδικότερα για όσους περνάνε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή χρησιμοποιούν άλλες ψηφιακές συσκευές, συνιστάται η χρήση θεραπευτικών γυαλιών που έχουν αξιόπιστους φακούς οι οποίοι φιλτράρουν το επιβλαβές μπλε φως και επιτρέπουν μόνο το ευεργετικό φως.

Αν κάποιος ασθενής έχει καταρράκτη και πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προτείνετε να ρωτήσει τον χειρουργό του ποιος τύπος ενδοφθάλμιου φακού (IOL) θα χρησιμοποιηθεί και κατά πόσο θα προστατεύει από το μπλε φως. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση η χρήση γυαλιών που έχουν φακούς με ειδικό φίλτρο μπλε φωτός είναι απαραίτητη..

Στα παιδιά μέχρι και την ενηλικίωση τους προτείνεται να αποφεύγεται η πολύωρη και συχνή χρήση οθονών και άλλων ψηφιακών συσκευών και φυσικά να φοράνε γυαλιά ηλίου ή και γυαλιά όρασης αν αυτό κρίνεται αναγκαίο, με ειδικά απορροφητικά φίλτρα ώστε να αποφευχθεί η καταπόνηση των ματιών τους καθώς η καλή όραση είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαιδευτική, κοινωνική και λειτουργική εξέλιξή τους.

Έλσα Δημίου – Cosmoptical.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button