ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι ζητούν οι Έλληνες…CSI από το νέο υπουργό! Όλα τα αιτήματα των ιατροδικαστών

Οι Έλληνες ιατροδικαστές οι οποίοι στο δημόσιο τομέα είναι λιγοστοί ενώ όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ταλαιπωρούνται, ζητούν να ρυθμιστούν άμεσα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους.
Εξάλλου οι ιατροδικαστές είναι άκρως απαραίτητοι για στη …ζωή και το θάνατο.

Διαβάστε παρακάτω όλα τα αιτήματα της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (Ε.Ι.Ε.) όπως τα διατυπώνει ο Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας Γρηγόρης Λέων.

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία διεκδικεί τα εξής:

• Εναρμόνιση της ειδικότητας της ιατροδικαστικής σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η Ιατροδικαστική έχει διαμορφωθεί σήμερα σε κύρια ιατρική ειδικότητα, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Εντούτοις, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθοριστεί ο ελάχιστος χρόνος ειδίκευσης στα τέσσερα έτη, η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί παραμένοντας σε μικρότερη διάρκεια εκπαίδευσης (3 έτη).

Αποτέλεσμα είναι ο τίτλος της ελληνικής ιατροδικαστικής ειδικότητας να μην αναγνωρίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

• Κάλυψη των μόνιμων αναγκών που υπάρχουν σε ιατροδικαστές
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη παρουσίας ιατροδικαστών σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Σήμερα εντοπίζονται πρωτεύουσες νομών αλλά και ολόκληρες περιφέρειες της χώρας που δεν διαθέτουν κανένα ιατροδικαστή με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ένα σημαντικό κοινωνικό κόστος.

• Αναλογικός διορισμός ιατροδικαστών στις προκηρύξεις, οι οποίες δυστυχώς περιλαμβάνουν σχεδόν μηδαμινό αριθμό επικουρικών ιατρών. Αν ληφθεί υπόψη και το επίκαιρο ζήτημα των προσφύγων και των μετακινούμενων πληθυσμών από και προς τη χώρα μας, η άμεση κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων κρίνεται επιτακτική.

• Επανακαθορισμός του ρόλου της ιατροδικαστικής στο ΕΣΥ
Ιατροδικαστής ορίζεται ο ιατρός ο οποίος έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του για την απόκτηση ειδικότητας και έχει περάσει με επιτυχία τις αντίστοιχες εξετάσεις, όπως ο νόμος ορίζει.

Πρόκειται συνεπώς για ένα νομικά καθορισμένο ιατρικό επάγγελμα το οποίο μπορεί να ασκηθεί εντός του ΕΣΥ, όπως εξάλλου ρητά έχουν ορίσει και οι σχετικοί νόμοι του κράτους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button