ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι θα αλλάξει η ΝΔ στα νοσοκομεία! Οι πρώτες κινήσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ετοιμάζονται πυρετωδώς στα γραφεία της ΝΔ για την επόμενη ημέρα των εκλογών, δεδομένου ότι στην γαλάζια παράταξη θεωρούν δεδομένου ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου.
Γι αυτό και ήδη σχεδιάζουν τις αλλαγές στους βασικούς τομείς ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ετοιμάζονται να καθίσουν στην υπουργική καρέκλα έστω κι αν τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι δεν έχουν κλειδώσει ακόμη. Δείτε ΕΔΩ ποια ονόματα παίζουν για το υπουργείο Υγείας: «Ποιοι ράβουν υπουργικά κοστούμια για τη ΝΔ! Όλα τα ονόματα για το υπ.Υγείας»

Στα νοσοκομεία πάντως φαίνεται ότι θα είναι από τις πρώτες αλλαγές που θα επιδιώξει να εφαρμόσει η ΝΔ όπως διαμηνύουν γαλάζια στελέχη.

Τι έρχεται στα νοσοκομεία

Άλλωστε το ΕΣΥ αποτελεί την άμεση επαφή των ασθενών με το κράτος και μάλιστα σε δύσκολες στιγμές για τους πολίτες, αφού πάσχουν από κάποιο νόσημα. Γι αυτό και οι αλλαγές θα εφαρμοσθούν γρήγορα, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη στο HealthReport.gr.

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν με τις Διοικήσεις. Με βάση το σχεδιασμό της ΝΔ, θα επιδιώξει να επιλέξει αξιοκρατικά τους Διοικητές των Νοσοκομείων ορίζοντας νέα κριτήρια και νέες διαδικασίες για τον διορισμό τους.

Επίσης η γαλάζια παράταξη επισημαίνει ότι οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα ελέγχονται συχνά πυκνά για το έργο τους, θα βαθμολογούνται και η πορεία τους θα κρίνεται καθημερινά.

Βέβαια προς ώρας δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης.
Πάντως πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι τα πρόσωπα θα έχουν τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και θα έχουν «τεσταριστεί» στον ιδιωτικό τομέα.

Μνημόνια στα νοσοκομεία

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των Διοικητών και του έργου τους αναμένεται να επιδιωχθεί η εφαρμογή «μνημονίων» στα νοσοκομεία. Θα υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένες βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν στα οικονομικά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα χρησιμοποιηθούν διεθνείς κανόνες μάνατζμεντ στα πρότυπα των μεγάλων εταιρειών.

Ταυτόχρονα η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα μειώσει την αναμονή για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν και συμβάσεις το πρώτο διάστημα με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μειωθεί η αναμονή που υπάρχει σήμερα στο δημόσιο και φθάνει σε κάποιες εποχές ακόμη και τα 40 άτομα την ημέρα.

Επίσης θα εισαχθούν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια για την εισαγωγή στην Εντατική αφού η ΝΔ προτίθεται να αξιοποιήσει πρωτόκολλα που ισχύουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλαγές στις εφημερίες

Παράλληλα η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο εφημερίας στα νοσοκομεία ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν τα ράντζα που έχουν μονιμοποιηθεί πια στα νοσοκομεία. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ταυτόχρονα και η ΝΔ όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται για προσλήψεις στην Υγεία και ειδικά στα ευαίσθητα τμήματα όπως είναι τα χειρουργεία ενώ προτίθεται να λάβει μέτρα για την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού. Στόχος να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για μία επέμβαση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εφαρμόζονται οι λίστες χειρουργείου για σειρά προτεραιότητας, οι οποίες βέβαια καταστρατηγούνται σε καθημερινά βάση με διάφορα τρικ που εφαρμόζονται. Δείτε ΕΔΩ πως παρακάμπτονται οι λίστες χειρουργείου: «Διορθώσεις στις λίστες χειρουργείων στα νοσοκομεία! Νέοι έλεγχοι»

Τέλος η γαλάζια παράταξη διαμηνύει ότι θα προχωρήσει σε ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαγνωστικές εξετάσεις με μέτρο από την 1η Ιουλίου! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button