ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα νέα σενάρια

Μπορεί εδώ και καιρό να έχουν ξεκινήσει άτυπα οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, στην πράξη όμως η νέα συμφωνία θα μπει σε εφαρμογή από το 2018.

Άλλωστε όλα εξαρτώνται πλέον και από τους γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίοι κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών και τα κενά θα καλυφθούν από τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Κι εδώ είναι που «κολλάει» το πρώτο σενάριο που επεξεργαζόταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι ΤΟΜΥ δεν έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή και οι γιατροί δεν έχουν δηλώσει ενδιαφέρον στο βαθμό που αναμενόταν από την Αριστοτέλους. Ελπίδα του υπουργού Υγείας να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα οι γιατροί που τελειώνουν τώρα ειδικότητα.

Βέβαια μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το σενάριο θεωρείται μάλλον απίθανο να οριστικοποιηθούν οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αφού και πάλι είναι πιθανό να μείνουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς συγκεκριμένους ειδικευμένους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ τι έχει ανακοινωθεί για τις διαπραγματεύσεις: “Ξεκινούν οι συζητήσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλα τα σενάρια”

Πάντως το σενάριο που ρίχνει στο τραπέζι το υπουργείο Υγείας και έχει συζητηθεί εκτενώς με τους Γενικούς Γιατρούς είναι να δοθεί μία πάγια αντιμισθία χωρίς όμως να προσδιορίζεται επ’ ακριβώς ο αριθμός των ασφαλισμένων που θα είναι υποχρεωμένος ο γιατρός να εξετάζει σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα όμως με τον αριθμό των ασθενών που θα φθάνουν σε κάθε γιατρό με βάση το καθημερινό ωράριο που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά ιατρεία, ο γιατρός δε θα μπορεί να διαθέτει πάνω από 10 λεπτά για την εξέταση.

Γι αυτό και πολλοί Γενικοί Γιατροί φοβούνται ότι τα ιδιωτικά ιατρεία τους θα μετατραπούν σε …μικρά ΙΚΑ με αμέτρητες συνταγογραφήσεις και χωρίς καμία ουσιαστική παροχή ιατρικής υπηρεσίας.
Με βάση την Ένωση Γενικής Ιατρικής ανώτατο όριο ασθενών πρέπει να είναι οι 1650, προκειμένου να είναι εφικτή η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί θα καλύπτουν το 70% του αστικού πληθυσμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Όλες οι πληροφορίες

Γενικοί Γιατροί στις ΤΟΜΥ αλλά με άγνωστες συμβάσεις! Τι λέει ο κλάδος

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας! Τα έξι σημεία φωτιά για εφημερίες -ώρες εργασίας

Αλλαγές στις ειδικότητες από το 2018! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το νομοσχέδιο

Σε αναμονή οι επικουρικοί γιατροί για τις συμβάσεις τους! Τι θα γίνει με τους μισθούς τους το νέο έτος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button