Πολιτική Υγείας

Τι θα γίνει στην Υγεία αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος! Όλα τα σενάρια

 

Αμέτρητες εκκρεμότητες είναι στον αέρα στον τομέα της Υγείας καθώς ακόμη και όσα θέματα έχουν  ‘ανοίξει’ , θα μείνουν στη μέση.

– Άγνωστο παραμένει τελικά εάν θα βγει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων κάτι που αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία η αγορά. Μπορεί θεωρητικά όλα να έχουν ολοκληρωθεί και οι τελικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί, αναμένονται όμως οι οριστικές αλλαγές και διευκρινήσεις από την πλευρά του ΕΟΦ.

 

Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Τρίτη και τελευταία ψηφοφορία και οι νέες τιμές στα φάρμακα μαζί με τις διορθώσεις μένους στον αέρα.

 
-Οι προσλήψεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και υποτίθεται πως έχουν δρομολογηθεί, «παγώνουν» επίσης, με συνέπεια να μένουν χωρίς ανάσα τα νοσοκομεία αλλά και τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ τα οποία ούτως ή άλλως υπολειτουργούν. Άλλωστε σε περίοδο εκλογών απαγορεύονται οι προσλήψεις αλλά ακόμη και οι μετακινήσεις στο δημόσιο.

 
-Στο έλεος θα μείνουν όμως και οι βαριά πάσχοντες όπως οι καρκινοπαθείς που είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για θεραπείες. Τμήματα ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείας περιμένουν εγκρίσεις κονδυλίων για να μπορέσουν να αγοράσουν φάρμακα και υγειονομικό υλικό για να επαναλειτουργήσουν καθώς το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε πως είχαν στεγνώσει ακόμη και από τα απαραίτητα.

 
-Ακέφαλοι μένουν όμως και τρεις μεγάλοι φορείς της Υγείας ο ΟΚΑΝΑ, το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΦ. Τρεις οργανισμοί που έμειναν χωρίς προέδρους καθώς παραιτήθηκαν για να πολιτευθούν. Αυτό σημαίνει όμως πως οι εκλογές θα παρατείνουν το διάστημα που οι φορείς αυτοί δε θα έχουν επικεφαλής με αποτέλεσμα να καταγράφονται σοβαρές δυσλειτουργίες. Άλλωστε ο διορισμός τους θα πρέπει να εγκριθεί πρωτίστως από τη Βουλή.

 
-Σε κλίμα ανασφάλειας θα πρέπει όμως να ζήσουν το επόμενο διάστημα και οι ιδιώτες πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που περιμένουν και να πληρωθούν αλλά και να τους μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις που τους επιβλήθηκαν (claw back). Με τη χώρα να βρίσκεται σε περίοδο προεκλογικής αναστάτωσης οι όποιες αλλαγές από τον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας παραμένουν στα συρτάρια.

 
Αυτές είναι όμως μόνο οι άμεσες ενέργειες που περιμένουν να ολοκληρωθούν στο χώρο της Υγείας, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα υπόλοιπα που εκκρεμούν για χρόνια. Προσλήψεις στα νοσοκομεία, κλειστά κρεβάτια σε μονάδες εντατικής, κουρεμένοι προϋπολογισμοί είναι ορισμένα από τα προβλήματα που θα κληθούν να λύσουν το αμέσως επόμενο διάστημα όσοι εμπλακούν με την Υγεία. Είτε οι ίδιοι είτε οι νεοεισερχόμενοι…

 

Όμως μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας, θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις και οι ασθενείς που θα ελπίζουν να ζήσουν καλύτερες ημέρες στο ΕΣΥ μέσα στο 2015…

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button