Συνεντεύξεις - Άρθρα

Τι θα επιφέρει η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων;

Να λοιπόν που σύμφωνα με το ΦΕΚ 3663/28.8.2018, τίθενται σε εφαρμογή «νέοι» περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών. Σύμφωνα με την «νέα» υπουργική απόφαση καθορίζεται το ανώτατο όριο στη φαρμακευτική δαπάνη μειωμένο κατά μέσο όρο 20% για κάθε ιατρική ειδικότητα, ανά ασφαλισμένο, ανά μήνα, και νομό.

Τα όρια αλλάζουν ανάλογα το μήνα, και τον νομό. Άλλα όρια έχει ένας γιατρός στο Ηράκλειο και άλλα στο Λασίθι στα Χανιά ή στο Ρέθυμνο, σε μια εποχή που οι ασθενείς κινούνται και εκτός συνόρων του νομού τους αναζητώντας λύσεις υγείας. Πραγματικά προκαλεί την απορία μας ο τρόπος σκέψης των κλειδούχων της υγείας.

Ποια είναι τα επιστημονικά κριτήρια που καθορίζουν αυτά τα ανώτατα όρια, γεωγραφικών και μηνιαίων περιορισμών; Προκαλεί εντύπωση η εμμονή τους, να προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο σκέψης που το δημιούργησε.

Σε μια χρονική στιγμή που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα έχει καταρρεύσει και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των κυβερνώντων δεν αποδίδουν, ο «νέος» αυτός περιορισμός, ως συνέχεια του προηγούμενου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική. Ομολογεί εμφατικά την αποτυχία εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης την αδυναμία σχεδιασμού, την έλλειψη προγραμματισμού και την απουσία στόχου.

Απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα όραμα, και σχέδιο, αφήνοντας επιτέλους στην άκρη την διαχείριση, για να έχουμε οικονομία κλίμακας από την φαρμακευτική δαπάνη. Άμεση εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών σε όλες τις παθήσεις, εισαγωγή της θεραπείας μηνός και του ημερήσιου κόστους θεραπείας ανά σκεύασμα και εμβαλάγιο, καθιέρωση κινήτρων για τις τρίμηνες συνταγές στοχευμένα στις χρόνιες παθήσεις.

Για άλλη μια φορά θα το ξαναπούμε… το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button