ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο Κικίλια για τα Νοσοκομεία! Όλες οι αλλαγές

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον Νοέμβριο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές στα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται οι αλλαγές από τον νέο χρόνο.

Θα προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους. Κάτι που άλλωστε είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Οι αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αφορούν στη γενικότερη λειτουργία των νοσοκομείων, θα θεσμοθετηθούν μέτρα για την βία κατά του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση πόρων μέσω ενός νέου κεντρικού συστήματος προμηθειών, ενώ θα θεσμοθετηθούν και οι ποιοτικοί έλεγχοι στις Μονάδες Υγείας.

Η αξιολόγηση

Αυτό που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις στους νοσοκομειακούς κύκλους αφορά στην αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας. Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σκοπεύει να υιοθετήσει ακόμη και ένα σύστημα αξιολόγησης των κλινικών στα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχεται σύστημα αξιολόγησης των κλινικών στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζεται»

Στο πλαίσιο αυτό θα περνούν από κόσκινο όλες οι Μονάδες Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα πολυϊατρεία, αλλά και οι ίδιες οι κλινικές που λειτουργούν στο ΕΣΥ.

Η αξιολόγηση των κλινικών θα κρίνει φυσικά και την περαιτέρω ανάπτυξής τους ή τον περιορισμό τους, αφού μέσα στα βασικά κριτήρια θα είναι η αποτελεσματικότητα των θεραπειών και της νοσηλείας των ασθενών αλλά και η ορθή διαχείριση των πόρων.

Τα ίδια τα νοσοκομεία πάντως θα ελέγχονται συστηματικά για τη διαχείριση που θα κάνουν οι Διοικητές σε ότι αφορά στα οικονομικά, στην εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά κα στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθούν και συγκεκριμένοι κανόνες που θα καθορίζουν και τη «βαθμολόγηση» των Μονάδων Υγείας αλλά και των Διοικητών των Νοσοκομείων.

Μέσα στις βασικές παραμέτρους ελέγχου θα είναι ο συνολικός χρόνος αναμονής κατά την είσοδο των ασθενών στο Νοσοκομείο, ο χρόνος ανταπόκρισης των υπηρεσιών, η εξυπηρέτησή των ασθενών, ο χρόνος εισαγωγής τους σε κλινικές, αλλά μεταξύ άλλων και η διαχείριση των οικονομικών πόρων.

Βαθμολόγια και από τους ασθενείς

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ρόλο στην αξιολόγηση θα παίζουν και οι ασθενείς, αφού η άποψή τους θα καταγράφεται ώστε να συμπεριλαμβάνεται στην τελική βαθμολόγηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να υιοθετήσει σχεδόν ιδιωτικά κριτήρια για τη βαθμολόγηση των Διοικητών των Νοσοκομείων και των Μονάδων, αφού εάν από τις απόψεις που θα συγκεντρώνονται θα προκύπτει ότι οι νοσηλευόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι είτε θα απομακρύνεται ο Διοικητής είτε θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα.

Μέτρα για τη βία στα νοσοκομεία

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ετοιμάζεται έχει ενσωματωθεί ήδη διάταξη με την οποία αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους ασκούν βία στα νοσοκομεία εναντίον γιατρών, νοσηλευτών και γενικά του προσωπικού.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας άλλωστε είχε προαναγγείλει τη σχετική ρύθμιση, ενώ η σχετική διάταξη θα προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε δηλώσει: «Κικίλιας: Αυστηροποιείται ο νόμος για όσους ασκούν βία στα νοσοκομεία! Τι ετοιμάζει»

Το φαινόμενο της βίας στα νοσοκομεία είναι στη χώρα μας συνεχώς αυξανόμενο ενώ τα τελευταία χρόνια με βάση υπολογισμούς, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται η αξιολόγηση των ΤΟΜΥ! Αναζητείται Εταιρεία Συμβούλων

Σχετικά Άρθρα

Back to top button