ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Τι λένε οι φαρμακοποιοί για τη συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία!

Mε αφορμή τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, από διάφορους φορείς, την ενημερωτική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πιστή τήρηση των διατάξεων κατά την διαδικασία έκδοσης των συνταγών o Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του.

Πάντως η απόφαση να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση μόνο με δραστική χωρίς καν την εμπορική ονομασία στο πεδίο τα “σχόλια” της ηλεκτρονικής συνταγογραφησης έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδρασεις των γιατρών κατά του ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε οι γιατροί: Άγριος πόλεμος γιατρών ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων! Όλο το παρασκήνιο και οι πιέσεις της τρόικας”

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν:

1. Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και έχουν τη έγκριση του ΕΟΦ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Οποιαδήποτε κινδυνολογία που αφορά στην υγεία των ασθενών , προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί αναστάτωση στη φαρμακευτική αγορά.

2. Η εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2012 και δεν αποτελεί κάτι νέο στην διαδικασία έκδοσης την συνταγών.

3. Την αποκλειστική ευθύνη για την συνταγογράφηση φέρει ο γιατρός , ο οποίος οφείλει παράλληλα να τηρεί τους κανόνες ορθής Ιατρικής Πρακτικής .

4. Η επιλογή της θεραπείας είναι ευθύνη του γιατρού όμως και ο φαρμακοποιός έχει το δικό του ποσοστό ευθύνης στην εκτέλεση της συνταγής.

5. Η κινδυνολογία και η φιλολογία για «κερκόπορτες» και για «επικίνδυνα φάρμακα», δεν συνάδουν με την διαπιστωμένη βούληση όλων των παρόχων Υγείας για τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Παρεπιπτόντως η μνημονευθείσα στο Δελτίο Τύπου του Ι.Σ.Α. απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με αριθμό 3802/14, απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης του ΙΣΑ κατά της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όπως σημειώνει, αντιλαμβανόμενος τις δυσχέρειες του Συστήματος Υγείας , συνεχίζει να στηρίζει τις σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις του όπως έχουν διατυπωθεί για την παροχή πλήρους Φαρμακευτικής Περίθαλψης σε όλους τους πολίτες , αλλά δεν θα διστάσει να στηλιτευσει και τις πρακτικές, από όπου και αν προέρχονται, που είναι σε βάρος του Φαρμακοποιού και επιστήμης που υπηρετεί.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button