Ειδήσεις Υγείας

Τι μαρτυρούν τα χέρια για την υγεία μας;

Παλαιότερα οι γιατροί συνήθιζαν να εξετάζουν τον ασθενή πρώτα στα χέρια και έπειτα το υπόλοιπο σώμα ώστε να κάνουν διάγνωση. Ποιες αρρώστιες όμως είναι δυνατόν να φανερώσουν τα χέρια; Κόκκινες παλάμες Οι κόκκινες παλάμες που έχουν αυτό το χρώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να υποκρύπτουν μια κατάσταση που ονομάζεται ερύθημα Palmar και είναι ένα σημάδι της ηπατικής νόσου.
Εξαίρεση αποτελούν οι έγκυες στις οποίες η αυξημένη ροή του αίματος προκαλεί ερυθρότητα.

Πρησμένα δάχτυλα

Η υπερβολική ζέστη, η έμμηνος ρύση αλλά και η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού είναι δυνατόν να προκαλέσει πρήξιμο στα δάκτυλα.

Στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται και είναι αδύνατο να φορέσετε ακόμη και τα δαχτυλίδια σας τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υποθυρεοειδισμού. Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, παράγει λιγότερες από τις σημαντικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά. Και όταν ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, το αποτέλεσμα είναι συνήθως αύξηση του σωματικού βάρους και συσσώρευση νερού.

Χλωμά και εύθραυστα νύχια

Αν τα νύχια σας μένουν λευκά για περισσότερο από ένα λεπτό ή συνεχώς, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας. Η έλλειψη σιδήρου, προκαλεί χλωμά νύχια, όταν δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα. Αν αυτό δε διορθωθεί με την πάροδο του χρόνου, η σοβαρή έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να κάνει τα νύχια να λάβουν ένα ελαφρώς κοίλο σχήμα.

Πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας φροντίστε να εντάξετε στην διατροφή σας τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς, αλλά ίσως χρειάζεστε και κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Παράλληλα λαμβάνετε και βιταμίνη C, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Μπλε άκρες των δαχτύλων

Οι μπλε ή γκρι άκρες των δαχτύλων ή μουδιασμένα δάχτυλα, μπορεί να είναι ένα σημάδι διαταραχής του κυκλοφορικού, γνωστής και ως νόσος του Raynaud ή σύνδρομο Raynaud. Το σύνδρομο του Raynaud προκαλεί ξαφνικούς προσωρινούς σπασμούς στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες. Η στένωση των αρτηριών, εμποδίζει τη ροή του αίματος στα χέρια και τα δάκτυλα, μειώνοντας την κυκλοφορία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης κρύα και μουδιασμένα χέρια, εκτός από μια μπλε απόχρωση.

Τι είναι Φαινόμενο Raynaud

Είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει την παροχή αίματος σε ορισμένα μέρη του σώματος – συνήθως τα δάχτυλα χεριών και των ποδιών. Συνήθως προκαλείται από χαμηλές θερμοκρασίες, το άγχος ή στρες. Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να βιώνουν πόνο, μούδιασμα και καρφίτσες και βελόνες. Δεν είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικό .

Ο μόνος τρόπος για να διαχειριστεί ο ασθενής την κατάσταση είναι να αποφεύγει το κρύο, ή να φοράει γάντια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο Raynaud είναι ο πρωταρχικός – αναπτύσσεται από μόνη της.

Ωστόσο, μερικές φορές είναι μια δευτερεύουσα κατάσταση – αναπτύσσεται σε συνεργασία με μια άλλη κατάσταση της υγείας. Η πάθηση είναι συνήθως ήπια και πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα είναι τρεις φορές πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button