Ειδήσεις Υγείας

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα; Πρώτες βοήθειες

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους λουόμενους ενώ οι ειδικοί συνιστούν να μην τις βγάζουμε στην παραλία, γιατί αποτελούν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας από την αποσύνθεσή τους.

Δείτε τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει!

Απομακρύνουμε τα πλοκάμια από το δέρμα, χρησιμοποιώντας λίγο άμμο από την παραλία. Ποτέ δεν πιάνουμε το ζώο με γυμνά χέρια.

Ξεπλένουμε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό, γιατί αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

Το πλύσιμο με ξύδι είναι το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στο τσίμπημα της μέδουσας, γιατί αποτρέπει την περαιτέρω απελευθέρωση δηλητηρίου και βοηθάει στην απομάκρυνση των κεντριών. Εναλλακτικά εφαρμόζουμε αμμωνία (σε υγρή μορφή ή stick) ή οινόπνευμα.

Στη συνέχεια εφαρμόζουμε ειδικές αλοιφές για τσιμπήματα. Αντιισταμινικά παίρνουμε μόνο με συνταγή γιατρού.

Η εφαρμογή πάγου για τη μείωση της φλεγμονής έχει αμφισβητηθεί από κάποιους ειδικούς.

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας. Τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο, ή Κέντρο Υγείας.

Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε ΑΜΕΣΩΣ να σπεύσετε στον γιατρό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button