ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τις υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα εν μέσω κρίσης! (έρευνα)

Όπως απεδείχθη σε έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό του PhRMA Innovation Forum, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια η περίθαλψη έχει πάρει την …κάτω βόλτα, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει όσο αυξάνεται και η ηλικία.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η πεποίθηση αυτή είναι εντονότερη (74%) στα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, τα οποία θεωρείται ότι έρχονται συχνότερα σε επαφή με το σύστημα υγείας.

Παράλληλα και η πρόσβαση στα φάρμακα φαίνεται ότι ανησυχεί έντονα τους Έλληνες καθώς η ίδια έρευνα έδειξε ότι 8 στους 10 υποστηρίζουν ότι δεν καλύπτονται επαρκώς από την Πολιτεία οι ανάγκες σε φάρμακα.

Μάλιστα πάνω από 6 στους 10 θεωρούν ότι η μειωμένη πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα σημαίνει κίνδυνο για την υγεία τους και υποβαθμίζει τους Έλληνες σε πολίτες Β’ κατηγορίας.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται εντός των ημερών να γνωστοποιήσει τα μέτρα για τα φάρμακα τα οποία δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στην εισαγωγή των νέων καινοτόμων φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα μέτρα: «Στη δημοσιότητα εντός των ημερών τα νέα μέτρα για τα φάρμακα! Τι θα προβλέπουν»

Σχεδόν καθολική, σε ποσοστό άνω του 80%, είναι η αντίληψη της κοινωνίας ότι η Πολιτεία δεν καλύπτει με επάρκεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα καινοτόμα φάρμακα ταυτίζονται από τους πολίτες με μεγαλύτερο προσδόκιμο και καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και με ευκολότερο τρόπο χορήγησης. Ειδικότερα, έξι στους δέκα πολίτες αναφέρουν ότι τα νέα καινοτόμα φάρμακα σχετίζονται άμεσα με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Για το 64% των πολιτών, η μειωμένη πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα σηματοδοτεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υποβάθμιση των Ελλήνων σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μόλις το 15% θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο λογικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3 – 8 Μαρτίου 2017 με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μειώνονται κι άλλο οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ! Τι προανήγγειλε ο Γ.Γ. του υπ.Υγείας

Η αξιολόγηση σκοτώνει την Υγεία! Ποιοι θα μείνουν απλήρωτοι λόγω έλλειψης ρευστού

Νέα μέτρα και για τα γενόσημα! Τι προβλέπεται για τους φαρμακοποιούς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button