Συνεντεύξεις - Άρθρα

Τι πρέπει να κάνει η πολιτεία για να ανεβάσει το ταλαιπωρημένο ΕΣΥ! Το πρόβλημα και η λύση

Τα προβλήματα του ΕΣΥ που απειλούν με κατάρρευση το σύστημα υγείας είναι:

1. Η απομείωση του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού ( 5000 πραγματικά κενά σε ειδικούς, όχι οι πλασματικές 6000 θέσεις από τα οργανογράμματα και περίπου 2000 σε ειδικευόμενους) , με συνέπεια πολλές κλινικές να βγάζουν οριακά ή ανασφαλή σε σχέση με το παρελθόν, προγράμματα εφημερίας και να υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των ειδικευόμενων οι οποίοι τρέχουν και δε φτάνουν για να βγει η δουλειά με λιγότερα άτομα, αλλά σε βάρος της ποιότητας σε σχέση με πριν.

2. Η μισθολογική ταπείνωση των ιατρών ΕΣΥ με μείωση 40% στο εισόδημα, από τις περικοπές στο βασικό και τη μετατροπή των εφημεριών σε επίδομα ( μέσος όρος 500 ευρώ, από 1000 πριν).

3. Τα δυο παραπάνω οδήγησαν σε σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης burn out ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με συνέπεια συχνές γκρίνιες μεταξύ τους και με συνοδούς και πιθανότητα λαθών από πλημμελή παρακολούθηση ασθενών.

4. Η φυγή των αριστούχων ή και έμπειρων ιατρών δημιουργεί επικίνδυνα κενά και υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας. Οι πρώτοι φεύγουν γιατί δεν αντέχουν να εργάζονται χωρίς προοπτική και με μέτρια εκπαίδευση για 1400 ευρώ (μισθός και εφημερίες ειδικευόμενου-ντροπή) και φεύγουν μαζικά για άλλες χώρες (17000 ιατροί στην ξενιτιά, λόγω μνημονίων- αυτό κι εάν είναι εθνοκάθαρση επιστημόνων με ευθύνη του κράτους).

Εκεί αμείβονται με μισθό παραπάνω από Δ/ντη ΕΣΥ (3500 ευρώ αρχικός μισθός) και μαθαίνουν να εργάζονται από την αρχή με ευθύνη και πρωτόκολλα, χωρίς να συναντούν τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία του ΕΣΥ.

Εδώ π.χ δίνεις μια παράκληση σε άλλη ειδικότητα και σε κοιτάνε με μισό μάτι, ή ζητάς μια ακτινογραφία και σου λέει ο τραυματιοφορέας άστο για το απόγευμα για να μην κουραστεί……ή ζητάς μια αξονική για διερεύνηση το Σάββατο και σου λένε μόνο εάν είναι πολύ επείγον, αλλιώς Δευτέρα!

5. Η άτυχης νομοθεσία του ΕΣΥ που δεν άλλαξε για συντεχνιακούς λόγους. Για οτιδήποτε παράπονο ή εάν πάει κάτι στραβά από τον τραπεζοκόμο, την καθαρίστρια και το νοσηλευτή φταίει ο -μοναδικός στην επαρχία- ειδικός, ο οποίος με βάση τον παράλογο νόμο πρέπει να έχει σε συνεχή άμεση εποπτεία τον κάθε ειδικευόμενο στα επείγοντα, να είναι παράλληλα παρόν σε κάθε πρόβλημα στην κλινική και να μην κοιμάται μεσημέρι, ούτε μετά τις 12.00 το βράδυ, αφού δε νοείται λειτουργία ιατρείου επειγόντων χωρίς την αδιάλειπτη παρουσία ειδικού!

Άρα ο νομοθέτης βάζει κακώς στην ίδια μοίρα την εφημερία π,χ παθολόγου/καρδιολόγου/χειρούργου σε μεγάλο νοσοκομείο Αθήνας/Θεσσαλονίκης όπου εφημερεύουν 4-5 ειδικοί σε ένα 24ωρο με όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία όπου εφημερεύει μόνο ένας ειδικός!

Με βάση το νόμο, όλα τα ΤΕΠ στην επαρχία μετά τις 12.00 το βράδυ πρέπει να κλείσουν αφού δεν υπάρχει ειδικός να εξετάζει στα επείγοντα σε καμία κλινική ειδικότητα (κοιμάται στο εφημερείο του, εκτός φυσικά εάν έχει πολύ κίνηση ή υπάρχει πρόβλημα με ασθενή)

Το μεγαλύτερο λοιπόν πρόβλημα είναι η απουσία ειδικευόμενων λόγω έναρξης ειδικότητας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και εξωτερικό από κλινικές αιχμής, όπως παθολογική, χειρουργική, καρδιολογική, ορθοπαιδική, αναισθησιολογίας, με συνέπεια να μην προκύπτουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών και να καλύπτουν κενά στις εφημερίες οι ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα πολλές κλινικές το χειμώνα κινδυνεύουν με κατάρρευση, όσοι επικουρικοί και εάν έρθουν.

Προτάσεις προς το Υπουργείο

Α. Επίδομα 200 ευρώ σε ειδικευόμενους παραμεθόριων νοσοκομείων, νησιών, αντί να επιδοτούμε αγροτικούς να γράφουν συνταγές σε Άγονα ιατρεία, στα οποία ήδη πηγαίνανε αγροτικοί, από γειτονικά ιατρεία, έστω αραιά.

Β. Άμεση στελέχωση επαρχιακών ΤΕΠ με επικουρικούς αρχικά μέχρι να προκηρυχθούν οι 4 θέσεις μόνιμων ( 1 δντης και 3 επιμελητές) που προβλέπει από το 2012 ο νόμος Αβραμόπουλου για τη στελέχωση ΤΕΠ.
Με μια θέση ιατρού στα ΤΕΠ, κερδίζει η πολιτεία δυο θέσεις ιατρών ( Ειδικού και ειδικευόμενου) και οικονομία σε εργαστηριακές εξετάσεις, περιττές εισαγωγές, λόγω συνεχούς παρουσίας ειδικού και βραχίων νοσηλειών.

Γ. Δωρεάν σίτιση για όλους τους ειδικευόμενους από τα νοσοκομεία και δωρεάν ένα συνέδριο το χρόνο με εκπαιδευτική άδεια από τη ΔΥΠΕ-κονδύλια από ΕΛΚΕΑ και ίσως Ε.Ο.Φ.

Δ. Υποχρεωτικά μαθήματα μια φορά το μήνα – οποία κλινική δεν το κάνει να αφαιρείται η δυνατότητα ειδίκευσης

Ε. Υποχρεωτικά 4 ρεπό το μήνα σε ειδικευόμενους και ειδικούς σε ενεργό εφημερία, ανεξάρτητα από ανάγκες και επιθυμίες Δ/ντων.

Στ. Υποχρεωτικά ο πρώτος χρόνος για κάθε ειδικότητα να γίνεται σε επαρχιακό, πλην Αθήνας-Θεσσαλονίκης νοσοκομείο.

Ζ. Νομοθέτηση ώστε οποίος διεκδικεί θέση στο ΕΣΥ να έχει κάνει μέρος της ειδικότητας σε ελληνικό νοσοκομείο ως προαπαιτούμενο.

Η. Δυνατότητα ολοήμερης λειτουργίας με αμοιβή από τον ασθενή και για τις εργαστηριακές ειδικότητες.
Ο ΕΟΠΠΥ δεν πληρώνει τους ιατρούς αυτούς και πολλοί συνάδελφοι αναζητούν τρόπους ενίσχυσης του εισοδήματος με νόμιμο τρόπο.

Εάν κάποιοι σκέφτονται να τα καταργήσουν τα απογευματινά τους απαντώ ότι πόσο δίκαιο είναι να στείλουν τον κόσμο στους ιδιώτες που χρεώνουν περισσότερα και τα παίρνουν όλα αυτοί, ενώ οι ιατροί του ΕΣΥ στα απογευματινά ενισχύουν νόμιμα και εαυτούς και το λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου.

Στην ουσία αυτό κρατάει ακόμα κάποιους ιατρούς στο ΕΣΥ και το προβάλλει θετικά στην κοινωνία και είναι όλοι ευχαριστημένοι και οι ασθενείς και οι ιατροί.

Ανδρέας Ξάνθης, PhD, MSc Διοίκησης μονάδων υγείας, Γραμματέας Ένωσης Ιατρών ΓΝ Δράμας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button