ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ

Στα χαρτιά φαίνεται ότι θα μείνουν οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που διαφήμισε δεόντως η κυβέρνηση. Το σχέδιο για τη δημιουργία των “ιατρείων της γειτονιάς”, μπορεί να ήταν μεγαλεπήβολο αρχικά, μήνα με το μήνα όμως άρχισε να φθίνει.

Και αυτό κυρίως λόγω της επαγγελματικής αστάθειας που προσέφερε στους γιατρούς, για εργασία δύο ετών με τη δυνατότητα για επέκταση για άλλα δύο χρόνια.
Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, στις Μονάδες   εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ενείχε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί. Δείτε ΕΔΩ όλα τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: «ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία»

Προς ώρας πάντως δύο χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού, το εγχείρημα έμεινε στη μέση και επειδή δεν βρέθηκαν οι απαραίτητοι χώροι για να φιλοξενηθούν οι Μονάδες, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση η οποία προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο προϋπολογισμός πιλοτικής λειτουργίας εκτιμήθηκε ως συνολική δημόσια δαπάνη στα 67.044.237,46 ευρώ.

Ωστόσο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός έχει διαβεβαιώσει ότι έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση τους και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, για πάνω δηλαδή από τα 4 χρόνια, από εθνικούς πόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Άστεγες» και χωρίς γιατρούς ένα χρόνο μετά οι ΤΟΜΥ! Όλα τα προβλήματα

Ιδού οι μισθοί των οικογενειακών γιατρών των ΤΟΜΥ! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας

Αλλάζει ο χρόνος επίσκεψης για τους γιατρούς στις ΤΟΜΥ! Τι προβλέπεται

Γιατροί Κέντρων Υγείας: Ποιες ΤΟΜΥ; Καταρρέουν και τα Κέντρα Υγείας!

Αυξάνονται οι ΤΟΜΥ αλλά χωρίς γιατρούς! Τι σχεδιάζεται

Προς αναζήτηση κτιρίων για τις ΤΟΜΥ! Όλες οι πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button