Ειδήσεις Υγείας

Τοξικές σχέσεις: ο δυνατός και ο αδύναμος κρίκος!

Στην τοξική σχέση, όπως εξηγεί για το HealthReport.gr, η ψυχολόγος Μαρία Λασσιθιωτάκη, ο ένας απαιτεί συνεχώς φροντίδα και προστασία, ο αδύναμος κρίκος της δυάδας και ο άλλος, ο «σωτήρας», έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει αποτελεσματικά, μέχρι αυτός ο αδύναμος κρίκος να σταθεί αυτόνομα «στα πόδια του», να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Τεράστιο λάθος!

Ο αδύναμος έχει τόσα πολλά οφέλη που δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την θέση αδυναμίας,εκτός κι αν πιεστεί εξαιρετικά από τον σωτήρα του, αν αυτός του βάλει όρια και του απαγορεύσει την καλυμμένη με αδυναμία εκμετάλλευση.

Οι ρόλοι της δυάδας είναι προκαθορισμένοι, πάγιοι και άκαμπτοι. Αυτοί οι δυο…δεν συναντούνται τυχαία! Ξεκίνησαν την διαδρομή τους από τις οικογένειές τους.

Από αυτές έμαθαν πώς να σώζουν ή πώς να εκμεταλλεύονται τους άλλους, ίσως δεν διδάχθηκαν ποτέ ότι κάθε είδους σχέση χρειάζεται να είναι σχέση αμοιβαίας ευημερίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Στην οικογένεια, όλο και κάποιο μέλος της..γεννιέται ανίκανο να τα βγάλει πέρα και, ως εκ  θαύματος, κάποιο άλλο μέλος της αναλαμβάνει να συμπληρώσει τις ελλείψεις,να συνεισφέρει σε χρήμα και σε υπηρεσίες, να λύσει τα προβλήματα.

Μόνο που κανείς δεν γεννιέται ικανός ή ανίκανος. Γίνεται από τους γονείς του, όταν αυτοί μοιράζουν τους αντίστοιχους ρόλους στην πολύ πρώιμη παιδική ζωή των παιδιών τους.

Και όλοι ξέρουμε πόσο εμπλεκόμενη είναι η ελληνική οικογένεια, πόσο απαγορεύει την ανεξάρτητη, αυτόνομη και οριοθετημένη ζωή των παιδιών της, πόσο ενοχοποιεί και πόσο κανακεύει, βαφτίζοντας την απουσία ορίων «αγάπη».

Αργότερα, στην ενήλικη ζωή οι δοσμένοι παιδικοί ρόλοι θα συνεχιστούν: στη φιλία,στη δουλειά, και κυρίως στην ερωτική/συντροφική ζωή, ο σωτήρας θα βρίσκει ή θα τον βρίσκει ο δήθεν ανήμπορος εκμεταλλευτής του.

Η φιλία

Ο φίλος ή η φίλη που συνεχώς γκρινιάζει για την ατυχία, τη μιζέρια, την οικονομική αδυναμία του, τις αποτυχίες του στον έρωτα θα εξασφαλίσει την βοήθεια του σωτήρα -σχεδόν ποτέ δεν το ζητά άμεσα- απλά κλαίγεται και περιμένει τον εθελοντή βοηθό του να δράσει! Σε μια τέτοια δυάδα αναπτύσσεται και μια επιπλέον δυναμική, αυτή του ανταγωνισμού και της εχθρότητας, στο πλαίσιο του κανόνα « ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».

Στο επαγγελματικό περιβάλλον πάντα υπάρχει αυτός ή αυτή που περνά ψυχολογικά προβλήματα ή αρρωσταίνει συνεχώς το παιδί του, οι γονείς του, κάποιος στενός συγγενής που χρειάζεται να απουσιάσει ή να μειώσει την εργασιακή του απόδοση. Όλο και κάποιος σωτήρας βρίσκεται να αναλάβει τις υποχρεώσεις του που επίσης δεν τελειώνουν ποτέ!

Η κορυφαία δυαδική σχέση εξάρτησης με την αντίστοιχη τοξικότητα ανιχνεύεται στον έρωτα και τη συντροφική σχέση. Εκεί, λόγω και της συμβίωσης, η εξουσία του αδύναμου που ποτέ δεν μπορεί, δεν τα καταφέρνει, ξεχνά ή αρρωσταίνει είναι τόσο καλυμμένη που δύσκολα βάζει σε υποψίες τον σωτήρα, ο οποίος δεν θέλει να παραδεχθεί το υπόκωφο τοξικό παιχνίδι ανάμεσά τους.

Συχνά, πανέξυπνοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την τοξική σε βάρος τους σχέση μόνο με τη βοήθεια ειδικού, κι αυτό γιατί από τη μια το ελληνικό πλαίσιο ενθαρρύνει αυτού του είδους τις σχέσεις και από την άλλη η ενοχή και η συμπόνοια απωθούν την ανάγκη τους για ψυχική ηρεμία, ασφάλεια και ικανοποίηση.

 

ψυχολογος Μαρια Λασσιθιωτακη

Μαρία Λασσιθιωτάκη ψυχολόγος

www.selftherapy.gr/facebook

Σχετικά Άρθρα

Back to top button