ΟμορφιάΠλαστικήΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα: Πως να τα «πολεμήσετε» με εξελιγμένες μη επεμβατικές θεραπείες

Γράφει ο Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου, πλαστικός χειρουργός

Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην την απασχολεί το θέμα του τοπικού πάχους, της χαλάρωσης και της κυτταρίτιδας. Βλέπετε αυτοί οι “ορκισμένοι εχθροί” του γυναικείου φύλου δεν κοιτούν ούτε ηλικία αλλά ούτε και το συνολικό βάρος ενός ανθρώπου καθώς και πολύ αδύνατες δεσποινίδες και κυρίες εμφανίζουν χαλάρωση ή κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα ή σύνδρομο φλούδας πορτοκαλιού είναι η συγκέντρωση υποδόριου λίπους εντός του ινώδους συνδετικού ιστού που εκδηλώνεται τοπικά με πτυχώσεις και εμβυθυνσεις (τις μικρές χαρακτηριστικές βουλίτσες) στο δέρμα.

Συνήθως εμφανίζεται στους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά και τα μπράτσα. Στις περισσότερες γυναίκες εμφανίζεται μετά την εφηβεία. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι το 85% – 98% των γυναικών έχουν κυτταρίτιδα η οποία μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες όπως: γονιδιακούς, μεταβολικούς, διατροφικούς, η έλλειψη άσκησης κλπ.

Νέες μη επεμβατικές θεραπείες

Τα καλά νέα είναι πως αυτός ο “ορατός εχθρός” που ονομάζεται τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα και που τόσο βασανίζει τις γυναίκες, μπορεί να καταπολεμηθεί καθώς στη φαρέτρα της αισθητικής ιατρικής έχουν προστεθεί νέες εξελιγμένες μη επεμβατικές θεραπείες.

Μια αποτελεσματική μη χειρουργική θεραπεία είναι οι συνεδρίες με ραδιοσυχνότητες και όπου χρειάζεται γίνονται σε συνδυασμό με υπερήχους προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι είναι μη επεμβατική μέθοδος χωρίς χρόνο αποκατάστασης. Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ενδιαφερόμενη και κατόπιν σωστής κλινικής εκτίμησης αποφασίζει ο ιατρός εάν θα χρησιμοποιηθούν μονοπολικές ή πολυπολικές ραδιοσυχνότητες.

Αν υπάρχει τοπικό πάχος εφαρμόζονται υπέρηχοι (Cavitation) με στόχο την καταστροφή των πλεοναζόντων λιποκυττάρων σε περιοχές με περιττό τοπικό λίπος όπως: κοιλιά, γλουτοί, έσω & έξω επιφάνεια μηρών, κ.α.

Εν συνεχεία με την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων επιτυγχάνεται η σύσφιξη του δέρματος ακόμη και σε πιο δύσκολα σημεία του σώματος: μπράτσα κοιλιά, έσω επιφάνεια μηρών, επάνω από τα γόνατα.

Για να επιτύχουμε όμως ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο προτεινόμενος αριθμός των συνεδριών βάσει εξατομικευμένου πρωτοκόλλου που προτείνει ο γιατρός.

Κατά την εφαρμογή της θεραπείας η γυναίκα νιώθει μία ήπια θερμότητα, η οποία υποχωρεί μετά το τέλος αυτής.

Η διάρκεια καθορίζεται από την έκταση των σημείων που χρειάζονται θεραπεία και συνήθως κυμαίνεται από 20’ έως 1 ώρα, ανάλογα με το είδος της θεραπείας (Cavitation, RF ή συνδυαστικά).

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε 15 ημέρες για την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος και κάθε 10 ημέρες όταν πρόκειται μόνο για σύσφιξη.

Όταν ολοκληρωθεί το πακέτο συνεδριών είναι σωστό να προταθεί ένα πρόγραμμα συντήρησης του αποτελέσματος που θα καθοριστεί και πάλι ανάλογα με την έκταση του προβλήματος εξατομικευμένα.

Συνιστάται επίσης και κατά την διάρκεια αλλά και μετά το πέρας των θεραπειών να ακολουθείται ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής με προσεγμένη διατροφή, ενυδάτωση και φυσικά σωματική άσκηση.

Πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ότι όταν υπάρχει σημαντικός όγκος πλεονάζοντος λιπώδους ιστού, η καλύτερη λύση είναι η χειρουργική παρέμβαση με λιποανάρροφηση και εν συνεχεία η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων για σύσφιξη της περιοχής.

Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου, πλαστικός χειρουργός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button