Πολιτική Υγείας

Το μεγάλο “παιχνίδι” με τις δαπάνες στα νοσοκομεία! Τα τρικ των διοικητών και οι οδηγίες της τρόικας

Το ότι τα νοσοκομεία δε διαθέτουν φάρμακα αλλά και υλικά ούτε για…δείγμα, αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και πολύ καιρό. Ασθενείς τρέχουν να προμηθευτούν ακριβά φάρμακα απο κάποιο νοσοκομείο και οι αρμόδιοι υπάλληλοι διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν ή είναι σε … έλλειψη. Μια έλλειψη που ωστόσο τους οδηγεί αναγκαστικά σε κάποιο απο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας.

Με τα λιγοστά κονδύλια που απομένουν στα νοσοκομεία οι περισσότεροι διοικητές επιχειρούν να κάνουν οικονομία, ώστε να είναι μέσα στα όρια των προυπολογισμών που έχει θέσει η τρόικα και κατά συνέπεια το υπουργείο Υγείας και ο Μάκης Βορίδης.
Έτσι αποφεύγουν είτε να αγοράσουν τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων και υλικών για την κάλυψη των αναγκών, είτε και να τις διαθέτουν, τις παρέχουν με …ρέγουλα ώστε να μην ξεφύγουν απο τις οδηγίες. Συνέπεια είναι νς στέλνοντσι οι ασθενείς είτε σε κοντινό νοσοκομείο για το φαρμακό τους, ειτε στις περιπτώσεις των υλικών να αναγκάζονται οι συγγενείς να φέρνουν ακόμη και βαμβάκι από το σπίτι τους.
Μ αυτά και μ αυτά όμως οι κομματικά διορισμένοι διοικητές είναι στα όρια των οδηγιών που έχουν δώσει οι προιστάμενοί τους. Άλλωστε οι εντολές και Βορίδη είναι σαφείς: ΄΄ όποιος δεν τηρεί τον προυπολογισμό πάει…σπίτι του΄΄!
Χαμένοι της υπόθεσης φυσικά και πάλι οι ασθενείς που αναζητούν απεγνωσμένα είτε το φάρμακό τους είτε μια υπηρεσία να τους εξυπηρετήσει.
Όπως επιβεβαιώνει και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) επανέρχεται και τονίζει εκ νέου ότι : “Η ευρέως εφαρμοζόμενη πρακτική των διοικήσεων των νοσοκομείων με την παραπομπή των ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για προμήθεια των “Νοσοκομειακών τους Θεραπειών” μπορεί να βοηθά τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να παρουσιάζουν “μειωμένη” τη φαρμακευτική δαπάνη, επί της ουσίας όμως αφενός δημιουργεί ψευδή εικόνα (αφού απλά η νοσοκομειακή δαπάνη μετακυλείει στον ΕΟΠΥΥ), αφετέρου ταλαιπωρεί επιπλέον τους ήδη επιβαρημένους -λόγω της νόσου- ασθενείς.΄΄

Σχετικά Άρθρα

Back to top button