Πολιτική Υγείας

Το μεγάλο “τσεκούρι” στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ! Πόσα θα δοθούν για εξετάσεις, κλινικές, γιατρούς

 

Το κούρεμα του ποσού αποδίδεται από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας, δεδομένου πως περίπου 9000 εργαζόμενοι των πολυϊατρείων μεταφέρθηκαν στις υγειονομικές περιφέρειες και άρα στο ΕΣΥ.

 

Ωστόσο το κούρεμα είναι μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2014 ήταν 6.651.120.715,64 ενώ το 2015 θα διαμορφωθεί στα 5.472.031.769,36 ευρώ.

 

Στην ουσία πάντως τα κονδύλια που θα διατεθούν μέσα στο χρόνο για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία, επισκέψεις σε γιατρούς αλλά και φάρμακα δεν είναι ιδιαιτέρως διαφοροποιημένα σε σχέση με το 2014, αφού ήδη είχαν τσεκουρωθεί από την προηγούμενη χρονιά.

 

Πηγές του healthreport.gr διαβεβαίωναν πως τα χρήματα για εξετάσεις, νοσηλείες και φάρμακα θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

 

Παρ αυτά τα χρήματα παραμένουν λιγοστά για να εξυπηρετήσουν τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και να πληρωθούν στη συνέχεια και οι πάροχοι. Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαθέσει και φέτος για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του 328 εκατ. ευρώ. διαβεβαίωναν τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ στο healthreport.gr.

 

Το 2014 πάντως είχαν αρχικά δοθεί 328 εκατ. επίσης αλλά λίγο πριν το κλείσιμο του έτους δόθηκε μια επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ τα οποία όμως δε θα διατεθούν και το 2015. Όμως στον προυπολογισμό είναι εγγεγραμμένα μόλις 200,4 εκατ. ευρώ και είναι άγνωστο από που θα προέλθουν τα υπόλοιπα.

 

Για τις ιδιωτικές κλινικές με βάση την ανάλυση του προϋπολογισμού από το healthreport.gr έχει προβλεφθεί το κονδύλι των 235 εκατ. ευρώ ενώ για τις ψυχιατρικές κλινικές 45 εκατ. ευρώ. Βέβαια βασική λεπτομέρεια κι εδώ είναι το γεγονός πως στον κωδικό των ιδιωτικών κλινικών υπάρχουν μόλις 197,6 εκατ. ευρώ. Επίσης άγνωστο από που θα… μαγειρευτούν τα υπόλοιπα νούμερα.

 

Για τις επισκέψεις σε γιατρούς το ποσό που αρχικά έχει υπολογισθεί αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ, ποσό βέβαια που θεωρείται από τον κλάδο εξαιρετικά περιορισμένο σε σύγκριση με τα γενικότερα έξοδα του ΕΟΠΥΥ. Πάντως επισήμως στον προυπολογισμό αναφέρει μόλις 33 εκατ. ευρώ.

 

Οι αμοιβές για Φυσικοθεραπείες‐Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης Ανοιχτής θα δοθούν περί τα 30.234.409,06 ευρώ με βάση την εγγραφή του κονδυλίου στον επίσημο προϋπολογισμό. Επίσης για τα Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας θα δοθούν 42.080.790,86 ευρώ.

 

Για νοσοκομειακή περίθαλψη έχει υπολογισθεί το ποσό των 500.000.000,00 εκατ. ευρώ από 1 δις που ήταν πέρυσι αλλά τελικώς δε χρειάστηκε να δοθεί όπως αναφέρουν πηγές του healthreport.gr . Και αυτό γιατί φαίνεται πως οι ασφαλισμένοι οδηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα λόγω της εγκατάλειψης του ΕΣΥ γεγονός όπως φαίνεται καθόλου τυχαίο… Το κονδύλι για τα νοσοκομεία που μοιράστηκε τελικά το 2014 ήταν 480 εκατ. ευρώ.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button