ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Το πρώτο Bypass Εγκεφάλου στην Ελλάδα δεν ήταν το…πρώτο!

Σε διάφορες ιστοσελίδες όπως και σε ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΙ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ2, Lesvos TV, παρουσιάζεται ο νευροχειρουργός Ε. Μπαϊραμίδης, από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, να περιγράφει μία «πρωτοποριακή» επέμβαση που διενήργησε πρόσφατα.

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το σχετικό «Bypass εγκεφάλου» εφαρμόζεται διεθνώς από τη δεκαετία του ΄70 σε επιλεγμένες περιπτώσεις που διενεργούνται προγραμματισμένα κατόπιν ενδελεχούς προεγχειρητικής αξιολόγησης.

Στην Ελλάδα οι πρώτες επεμβάσεις αυτού του είδους, έγιναν το 1978 στη Νευροχειρουργική Κλινική της Πολυκλινικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Υφηγητού κ. Δ. Οικονόμου, από τον τότε Επιμελητή και νυν συνταξιούχο, κ. Αθανάσιο Λεβέντη.

Ακολούθησαν οι κκ. Σ. Κώτσου, στο Ασκληπιείο Βούλας, Β. Βάρσος στον «Ερυθρό Σταυρό», Π. Τέγος στο ΝΙΜΙΤΣ και Ι. Πατσαλάς στο ΑΧΕΠΑ την δεκαετία του ’80 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Έκτοτε και για όλη την δεκαετία του ’90 οι επεμβάσεις αυτές σταμάτησαν, διεθνώς, να διενεργούνται διότι απεδείχθη ότι δεν ωφελούσαν περισσότερο τους ασθενείς με αθηρωματική νόσο (ισχαιμικό εγκεφαλικό), από μία απλή ασπιρίνη των 100 mg την οποίαν λαμβάνουν ημερησίως.

Στα τέλη του ’90, η επέμβαση αυτή επανήλθε στο προσκήνιο και εφαρμόζεται συστηματικά για την θεραπεία των γιγάντιων ενδοκράνιων ανευρυσμάτων (και όχι για την αθηρωματική νόσο-ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο), σε ιδιωτικό θεραπευτήριο από τον Α. Ανδρέου, με αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί σε εθνικά αλλά και διεθνή νευροχειρουργικά συνέδρια.

Οι επεμβάσεις αυτές για να διενεργηθούν με ασφάλεια για τον ασθενή απαιτούν υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμό όπως ψηφιακό αγγειογράφο, διεγχειρητική αγγειογραφία, μικρο-υπερηχογραφία, μικροσκόπιο με δυνατότητα αγγειογραφίας ινδοκυανίου [ICG] και βεβαίως άρτια εκπαιδευμένο νευροχειρουργό, που να τις διενεργεί τακτικά.

Για αυτούς τους λόγους, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι επεμβάσεις αυτές διενεργούνται σε μεγάλα, επιλεγμένα κέντρα αναφοράς, όπου συγκεντρώνονται τα ούτως ή άλλως λίγα περιστατικά αυτού του είδους.

Κατά συνέπεια των παραπάνω:

1. η επέμβαση που διενήργησε ο κ. Μπαιραμίδης δεν αποτελεί πρωτοτυπία τόσο για την Ελληνική Νευροχειρουργική όσο και για την πρακτική των Δημοσίων Νοσοκομείων

2. Αν υπάρχει κάποια πρωτοτυπία, αυτή είναι ότι αποτελεί την πρώτη επέμβαση αυτού του είδους που διενήργησε ο κ. Μπαιραμίδης.

3. Παρ’ όλη την κατά δήλωση του, επιτυχή έκβαση της επεμβάσεως, το γεγονός ότι διενεργήθηκε σε περιφερειακό νοσοκομείο, υπό συνθήκες σοβαρών ελλείψεων στην σχετική υλικοτεχνική υποδομή, είναι ένας αρνητικός παράγων που δεν μπορεί να αγνοηθεί, διότι σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, αυξάνει τους κινδύνους ανεπιθύμητων συμβαμάτων για τον ασθενή.

Α. Ανδρέου, Πρόεδρος της Ελληνικής Νευροχειρουγικής Εταιρείας (ΕΝΧΕ)

Αλέξανδρος Ανδρέου

Γ. Μακρυγιαννάκης, Γραμματέας της Ελληνικής Νευροχειρουγικής Εταιρείας (ΕΝΧΕ)

Γιώργος Μακρυγιαννάκης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Προκηρύσσονται οι 400 θέσεις νοσηλευτών και 100 γιατρών! Όλη η διαδικασία

Τι αλλάζει για γιατρούς- νοσοκομεία με το «παράλληλο πρόγραμμα»! Όλες οι ρυθμίσεις

Σχετικά Άρθρα

Back to top button