Πολιτική Υγείας

Το τσιγάρο σκοτώνει και στη κρίση!

H ανάγκη δημιουργίας της σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πνευμονολογικής κλινικής του Imperial College του Λονδίνου και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Eταιρείας, καθηγητή Peter Barnes, είναι το γεγονός ότιτα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Barnes στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα ”Lung Health and Smoking in Europe” που έλαβε χώρα στην Αθήνα, εφτακόσιες χιλιάδες Ευρωπαίο ιπεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση προϊόντων καπνού, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω του αναπνευστικών προβλημάτων,φτάνουν τα 6 εκατομμύρια, με συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα 380 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του καπνού της ERS, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος της Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο ,Χριστίνα Γκράτζιου, τόνισε την ανάγκη εναρμόνισης των υπεύθυνων φορέων στον έλεγχο των προϊόντων καπνού και υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης των λειτουργών υγείας, στα προγράμματα για τη διακοπή του καπνίσματος.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ”Έχουμε πόλεμο με το κάπνισμα και η προσδοκία μας είναι η απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου”, τονίζοντας ότι ”οι έλεγχοι θα αυξηθούν”. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ιωάννης Τούντας, καταγράφεται σημαντική αύξηση του παθητικού καπνίσματος στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τις μελέτες της Hellas Health που πραγματοποιούν τακτικά το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Κέντρο ΜελετώνΥπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Τούντας, ”παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα φαίνεται να παρουσιάζει μείωση στη χώρα μας από το 2006 έως το 2013(40% καθημερινοί καπνιστές το 2006 έναντι 28,8% το 2013). Συγκεκριμένα το 2011, 41% του γενικού εργαζόμενου πληθυσμού δήλωσε παθητικό κάπνισμα στην εργασία έναντι του 29% το 2010.
Στα εστιατόρια,το 38% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013, έναντι του 13% το 2011 καιτ ου9% το 2010. Στα μπαρ, καφετέριες, το 60% δήλωσε υψηλό παθητικό κάπνισμα το 2013,έναντι του 21% το 2011 και του 16% το 2010.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button