Πολιτική Υγείας

Το Face control του Βορίδη στο ΕΣΥ! Ποιος θα είναι ο πορτιέρης;

Ένα σύστημα εισαγωγής σε νοσοκομείο που θα περιλαμβάνει πρώτα έλεγχο από το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αρχίζει να εφαρμόζεται σε λίγο καιρό. Βέβαια βασική προϋπόθεση να αρχίσει να λειτουργεί και κανονικά το ΠΕΔΥ, καθώς σήμερα τα πολυιατρεία του παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις αλλά και δυσλειτουργίες.
Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης θέλοντας να περιγράψει τον νέο τρόπο που επιδιώκει να υιοθετηθεί στο ΕΣΥ μίλησε για τον …πορτιέρη των νοσοκομείων. Σε ομιλία του στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για την Πρόληψη του Γαστρεντερικού Καρκίνου επεσήμανε: «Με τον πρόσφατο νόμο και τη δημιουργία του ΠΕΔΥ επιλέγουμε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιδιώκουμε το ΠΕΔΥ να αποτελέσει τον Gatekeeper, τον «Πορτιέρη» μας, προς τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, προσφέροντας πραγματικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδα».
Και αυτό επειδή κατά τον κ.Βορίδη τα περισσότερα περιστατικά που φθάνουν στα νοσοκομεία τελικά δε χρειάζονται νοσηλεία: «Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα: Ο «Ευαγγελισμός», νοσοκομείο κορμού στο σύστημα εφημέρευσης στην Αθήνα, δέχεται κατά μέσο όρο 1.300 άτομα σε ημέρα εφημερίας. Έχει καταδειχθεί ότι από αυτά τα άτομα, μόνο τα 350 με 400 χρήζουν επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας.
Όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να μην έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Να έχουν καταφύγει στην πρωτοβάθμια, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες στο νοσοκομείο και προφανώς καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης των ασθενών».
Κατά τον υπουργό Υγείας όλα αυτά τα χρόνια «συντηρούσαμε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας, κυρίως με μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο το 65-75% του πληθυσμού προσερχόταν στην ουσία μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεις.
Αν όμως αυτό ήταν το επιδιωκόμενο, δηλαδή ουσιαστικά η πρόσβαση στη συνταγογράφηση, θα μπορούσαμε να είχαμε εφεύρει οικονομικότερους στόχους για αυτό από το να συντηρούμε τόσες μονάδες υγείας και να απασχολούμε 5.000 και πλέον γιατρούς σε αυτό το σύστημα».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button