ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Τραγικές οι συνθήκες στο Θριάσιο που νοσηλεύτηκαν οι εγκαυματίες από την πυρκαγιά! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Την εικόνα μεταφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις ελλείψεις προσωπικού, την υποβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και των υποδομών.

Παρά τα αντίθετα λεγόμενα από τους κυβερνώντες, το Σωματείο των Εργαζομένων στο Θριάσιο δίνει την πραγματική διάσταση των προβλημάτων: “Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Στη νοσηλευτική υπηρεσία, με βάση τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου”.

Μετακινήσεις προσωπικού για να βοηθηθούν οι εγκαυματίες

Μάλιστα για να μπορέσουν να βοηθηθούν οι δεκάδες εγκαυματίες που έφθασαν ήδη από τις πρώτες ώρες της μαύρης Δευτέρας στο Θριάσιο, μετακινήθηκαν ακόμη και εργαζόμενοι από άλλα τμήματα άρον άρον.

Όπως περιγράφει το Σωματείο των Εργαζομένων: “Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου, λόγω έλλειψης προσωπικού και ανάγκης αντικατάστασης εξοπλισμού, λειτουργούν συνήθως τα δέκα από τα δεκαοκτώ κρεβάτια.

Για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία εγκαυματιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές, γίνονται καθημερινά μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα τμήματα, ακόμα και από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους”.

Αντίστοιχη εικόνα πάντως επικρατεί και στις άλλες κλινικές όπως στις παθολογικές, στην πνευμονολογική και στην χειρουργική, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν μόνο δύο ή και μία εβδομάδα καλοκαιρινής άδειας και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και περικοπές ρεπό.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου εργάζονται μόνο οκτώ μόνιμες νοσηλεύτριες (η μία σε άδεια εγκυμοσύνης) και τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός, ενώ οι τακτικές και έκτακτες συνεδρίες αιμοκάθαρσης έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το 2017 και κατά 67% σε σχέση με το 2016

Αιμοδοσία για την πυρκαγιά χωρίς προσωπικό

Χαρακτηριστικό παράδειγμα – όπως αναφέρει το Σωματείο των Εργαζομένων – είναι επίσης και η Αιμοδοσία, όπου εκτός από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό και επισκέπτριες υγείας, υπάρχουν μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών και εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι και δύο επικουρικοί γιατροί, ενώ ο διευθυντής είναι σε μόνιμη απόσπαση, καθώς και η ΩΡΛ με τέσσερεις μόνο οργανικές θέσεις γιατρών.

“Το πρόσφατο παράδειγμα, όπου εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες εξυπηρετήθηκαν μόνο χάρη στην προσφορά των εργαζομένων της Αιμοδοσίας (με διπλοβάρδιες, περικοπές ρεπό και ακυρώσεις κανονικών αδειών) και την βοήθεια εργαζομένων από άλλα τμήματα, ανέδειξε και την ανυπαρξία ουσιαστικού σχεδίου κινητοποίησης και λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αφού ολόκληρο το βάρος της συλλογής αίματος για τους εγκαυματίες “έπεσε” μόνο σε τρεις νοσοκομειακές μονάδες Αιμοδοσίας” σημειώνουν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδού πότε μεταφέρθηκε ο πρώτος νεκρός στο Σισμανόγλειο! Τι αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι

Όταν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μιλούσαν για νεκρούς και η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα!

Καρδιολόγοι: Προσοχή στους καρδιοπαθείς που ζουν στις περιοχές που κατέστρεψε η πυρκαγιά!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button