Ειδήσεις Υγείας

Τριχοτιλλομανία: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η 17χρονη είχε πάει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, λόγω αδυναμίας, ανορεξίας, εύκολης κόπωσης και απώλειας βάρους.

Όπως έγινε γνωστό η κοπέλα έπασχε από τριχοτιλλομανία μια διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς τραβούν τα μαλλιά από το κρανίο, τα ματόκλαδα, τα φρύδια ή από άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας στην αλωπεκία. Όσοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή τραβούν τις τρίχες με τα δάχτυλα ή τσιμπιδάκι, συχνά καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, διαβάζουν, σκέφτονται, μιλούν στο τηλέφωνο ή κοιτάζουν στον καθρέφτη.

Μάλιστα, είναι πολύ σύνηθες η διαδικασία να εμπεριέχει ένα τελετουργικό ή αίσθημα για την «κατάλληλη τρίχα» που θα πρέπει να τραβηχτεί, αγγίζοντας και παίζοντας με την βγαλμένη τρίχα, δαγκώνοντας ή και καταπίνοντάς την.

Τα συμπτώματα

Εκτός από το συνεχόμενο τράβηγμα των μαλλιών, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίσθημα έντασης πριν από το τράβηγμα των μαλλιών

Ανακούφιση, ικανοποίηση αμέσως μετά

Συμπεριφορές, όπως εκρίζωση της ρίζας των μαλλιών, τράβηγμα των μαλλιών με τα δόντια, το μάσημα των μαλλιών.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν τριχοτιλλομανία προσπαθούν να αρνηθούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα και προσπαθούν να κρύβουν την απώλεια μαλλιών τους φορώντας καπέλα, κασκόλ, και ψεύτικες βλεφαρίδες και φρύδια. Η ακριβής αιτία της τριχοτιλλομανίας αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic δεν είναι γνωστή.

Ωστόσο ορισμένα άτομα με τριχοτιλλομανία μπορούν να έχουν κατάθλιψη ή άγχος. Η διάγνωση γίνεται από ψυχίατρο ή ψυχολόγο και η κύρια θεραπεία για την τριχοτιλλομανία είναι συνήθως η αντικατάσταση μια κακής συνήθειας με κάτι άλλο που δεν είναι επιβλαβή.

Με την προσέγγιση αυτή, τα άτομα με τριχοτιλλομανία πρώτα μαθαίνουν να χαλαρώνουν και να κάνουν κάτι άλλο, που δεν τους βλάπτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιγμορίτιδα: Έξι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button