Πολιτική Υγείας

Τρόικα: «θα είμαστε εδώ και πάλι σε τρεις μήνες»! Η νίκη, οι απειλές και τα φάρμακα

Ωστόσο οι δανειστές μας είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να διαπιστώσουν εάν η πρόταση Άδωνι Γεωργιάδη να μην πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ θα φέρει δραστικές μειώσεις τιμών. Δίνουν ένα περιθώριο τριών μηνών για να δούνε εάν ο ορισμός ανώτατης τιμής στα ΜΗΣΥΦΑ θα επιφέρει τον πολυπόθητο ανταγωνισμό.

Όμως φαίνεται πως οι τροικανοί γνωρίζουν καλά πως τα ΜΗΣΥΦΑ ελάχιστο περιθώριο μείωσης στην τιμή τους έχουν δεδομένου ότι ήδη πωλούνται φθηνά. Είναι ενδεικτικό ότι πολλά σκευάσματα καθημερινής χρήσης διατίθενται στα φαρμακεία κάτω από 1 ευρώ.

Έτσι το επόμενο βήμα της τρόικας είναι – με βάση και τις προειδοποιήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς- ότι σε τρεις μήνες θα επανέλθουν για να δουν ιδίοις όμμασι τι συνέβη στην ελληνική αγορά. Βέβαια με το πέρας των Ευρωεκλογών όλα δείχνουν ότι το πολιτικό σκηνικό θα έχει αλλάξει άρδην και είναι φυσικά αμφίβολο εάν στην ίδια θέση θα βρίσκεται ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Γι αυτό και ο υπουργός Υγείας δείχνει να μην ανησυχεί και να μιλά για απόλυτη νίκη του επί του συναδέλφου του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος επέμενε πως τα ΜΗΣΥΦΑ θα έπρεπε να βγουν στα σούπερ μάρκετ. Πάντως οι φαρμακοποιοί που συνεδριάζουν για να εκτιμήσουν την κατάσταση δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Άλλωστε ο χρόνος είναι σύμμαχος τους και όσο τα σκληρά μέτρα καθυστερούν εκείνοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Σε ότι αφορά το ποσοστό κέρδους που καίει τον κλάδο το οποίο αναμένεται να συζητηθεί το καλοκαίρι, η τρόικα φαίνεται πως αποδέχτηκε πως το ποσοστό δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 18% που είναι και το ποσοστό που υπάρχει σήμερα στην επίσης μνημονιακή Πορτογαλία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button