Πολιτική Υγείας

Τρόικα με άγρια διάθεση στο Βορίδη! Τι ζητούν οι δανειστές για φάρμακα, νοσοκομεία φαρμακοποιούς

Απαντήσεις και εξηγήσεις θα κληθεί να δώσει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στους τροικανούς που έρχονται για άλλη μια φορά με κακή διάθεση για τον τομέα της υγείας. Τα θέματα που έχουν θέσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη γραπτώς από τις προηγούμενες ημέρες (με email), μόνο να χαμογελούν δεν μπορούν να κάνουν τον υπουργό Υγείας.

Οι δανειστές μας έχουν σειρά μέτρων στην ατζέντα τους που θα έπρεπε να έχουν γίνει για να εκταμιευθεί η δόση. Μεταξύ αυτών είναι το θέμα των νοσοκομείων και των συγχωνεύσεων. Εκτιμούν πως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή καθώς δεν έχει καταργηθεί καμία νοσηλευτική μονάδα. Κάτι βέβαια που κάνει την κυβέρνηση να έρχεται σε εξαιρετικά δύσκολή θέση.
Άλλωστε μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα ποιος θα ήθελε να κλείσει νοσοκομεία ειδικά σε μικρές επαρχιακές πόλεις όπου τοπικές κοινωνίες θα ξεσηκώνονταν.

Σε ότι αφορά στα φάρμακα οι δανειστές μας ζητούν να εισπραχθούν άμεσα τα rebate και τα clawback (υποχρεωτικές εκπτώσεις) των προηγούμενων ετών που μένουν σε εκκρεμότητα.
Ταυτόχρονα επιμένουν πως η φαρμακευτική δαπάνη δε θα πρέπει να υπερβεί τα 2 δις ευρώ παρά το αίτημα Βορίδη να δοθεί ένα περιθώριο 150 με 200 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα των ανασφάλιστων. Εκτός αυτού βέβαια συνεχίζουν να θεωρούν πως το ποσοστό συμμετοχής των Ελλήνων ασφαλισμένων είναι χαμηλό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θέμα που προς ώρας αρνείται να συζητήσει η κυβέρνηση.

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ οι τροικανοί συνεχίζουν να θεωρούν πως ο προϋπολογισμός θέλει …αναδιοργάνωση ώστε να γίνει διαφορετική κατανομή των κονδυλίων. Αναμένουν πάντως να εξετάσουν με λεπτομέρεια την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε πρόσφατα ο Μάκης Βορίδης με τα κουρέματα ειδικά στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Επίσης σε ότι αφορά στον ΕΟΠΥΥ ζητά να βρεθεί τρόπος να εξοφληθούν οι παλαιές οφειλές άμεσα ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Από το άγριο βλέμμα των τροικανών όμως δεν αναμένεται να γλιτώσουν ούτε οι φαρμακοποιοί καθώς η ομάδα των δανειστών μας επανέρχεται με το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους. Κάτι που βέβαια θα βγάλει στα… κάγκελα τον κλάδο. Κάτι που γνωρίζει καλά ο Μάκης Βορίδης.

Πάντως ο υπουργός Υγείας τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν σε συνεχείς συσκέψεις για να οργανωθούν οι απαντήσεις προς του δανειστές μας.

Τώρα αν θα τους πείσει παραμένει άγνωστο…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button