Πολιτική Υγείας

Τρόικα: “Φάρμακα μέχρι 2 δις και το 2015”! Οι οδηγίες, οι απειλές και η τσεκουρεμένη δαπάνη

Η κουρεμένη δαπάνη με την οποία πορεύτηκαν οι Έλληνες ασθενείς για το 2014, θα συνεχιστεί και για την επόμενη χρονιά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και για του χρόνου οι συμμετοχές για την αγορά των φαρμάκων τους θα είναι αυξημένες καθώς ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει τη θεραπεία τους με το σταγονόμετρο.
Η συμφωνία επετεύχθη μεταξύ Μάκη Βορίδη και των τροικανών οι οποίοι επέμεναν να μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη ώστε το πρόγραμμα να …βγει πιο εύκολα. Βέβαια στο ποσό αυτό, που πέρασε ήδη από υπουργική απόφαση, αναμένεται να περιλαμβάνονται και τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους που δεν εκτιμάται ότι κοστίζουν λιγότερο απο 150 εκατ. Ευρώ.
Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προτίθεται τελικά να αντιδράσει για τις τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων που μειώθηκαν πιο κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ευρώπης, κάτι που απαγορεύεται και από το νόμο.
Εκτός απο την προσφυγή στο ΣτΕ που θα κάνει ο ΣΦΕΕ προτίθεται όπως αναφέρουν πληροφορίες να διαμαρτυρηθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Επιχείρημα του κλάδου θα αποτελέσει η πιθανότητα να αποσυρθούν φάαρμακα απο την ελληνική αγορά λόγω χαμηλών τιμών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button