Ειδήσεις Υγείας

Τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα: Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε ο θάνατος μιας γυναίκας η οποία πέθανε σχεδόν ακαριαία από αλλεργικό σοκ ύστερα από τσίμπημα σφήκας στο Μύρτο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Βρετανικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσoλογίας το τσίμπημα της σφήκας ή της μέλισσας θεωρείται άκρως επώδυνο και επικίνδυνο καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Και αυτό γιατί όταν ένα αλλεργιογόνο εισβάλλει στο σώμα, όπως είναι το κεντρί, η αλλεργική αντίδραση είναι δυνατόν να ξεκινήσει μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά.

Αυτά τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Σφίξιμο στο στήθος ή δυσφορία

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Βήχας

-Ναυτία ή έμετος

-Διάρροια

-Κοιλιακό άλγος

-Δυσκολία στην κατάποση

-Ερυθρότητα του δέρματος

-Φαγούρα

-Μπερδεμένη ομιλία

-Διανοητική σύγχυση

Τα σωστά βήματα αντιμετώπισης για το τσίμπημα από σφήκα, ή μέλισσα περιλαμβάνουν:

Αφαιρέστε το κεντρί

Ξύστε την περιοχή με το νύχι ή χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια για να το αφαιρέσετε. Μην πιέζετε το κεντρί, καθώς αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο δηλητήριο να εισέλθει στο δέρμα.

Ελέγξτε το πρήξιμο

Βάλτε πάγο στην περιοχή. Αν σας έχει τσιμπήσει στο χέρι ή το πόδι, προσπαθήστε να το έχετε ανυψωμένο

Αφαιρέστε τυχόν στενά κοσμήματα από την περιοχή του τσιμπήματος. Καθώς το δέρμα σε εκείνο το σημείο πρήζεται/φουσκώνει, τα δαχτυλίδια ή τα στενά βραχιόλια μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούν

Αν βιώσετε μια έντονη αλλεργική αντίδραση, είναι σημαντικό να μείνετε συγκεντρωμένοι και ήρεμοι καθώς το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, να κλιμακώσει την αντίδραση και να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ένεση επινεφρίνης

Όσοι έχουν διαγνωσθεί  με σοβαρές αλλεργίες, επιβάλλεται να έχουν πάντοτε μαζί τους μια ένεση επινεφρίνης την οποία πρέπει να την κάνουν, πριν ξεκινήσει να εξελίσσεται το αναφυλακτικό σοκ. Πάντως σε κάθε περίπτωση η αναφυλαξία απαιτεί πάντα επίσκεψη στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου. Εάν δεν λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, η αναφυλαξία μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλοκαίρι και ουρολοίμωξη: Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Δείτε με ποια φυτά θα διώξετε τα κουνούπια

 

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close