Πολιτική Υγείας

«Τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις δια χειρός Βορίδη! Δείτε ποιες κόβονται

Από παντού επιχειρεί η κυβέρνηση και ο Μάκης Βορίδης να εξοικονομήσουν χρήματα για την ικανοποίηση της τρόικας καθώς πλέον κόβουν ακόμη και τα τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες που τα χρειάζονται.

Τα κουρέματα δεν έχουν τελειωμό παρότι οι αντιδράσεις τόσο γιατρών όσο ασθενών είναι συνεχείς. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να …ενοχλεί το Μάκη Βορίδη που μιλά για επιστημονικές οδηγίες, παρότι ακόμη και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν τις δέχεται αυτές τις οδηγίες.

Ειδικότερα σε ισχύ τίθενται πλέον οι νέοι περιορισμοί για την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων που επί σειρά ετών ήταν δωρεάν. Κούρεμα πέφτει μεταξύ άλλων σε μαγνητικές τομογραφίες και τεστ ΠΑΠ, με τα νέα συνταγογραφικά δεδομένα Βορίδη.

Συγκεκριμένα το τεστ ΠΑΠ δε θα μπορεί να γίνεται δωρεάν σε γυναίκες κάτω των 21 ετών και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ για τις υπόλοιπες ο έλεγχος θα γίνεται δωρεάν μόνο κάθε τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μπορούσαν να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Τι διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.
Ταυτόχρονα διαφοροποιείται ο τρόπος ελέγχου για το επονομαζόμενο «αυχενικό». Πρώτη εξέταση σε κάθε περίπτωση χρόνιας αυχεναλγίας ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης είναι η κλασσική ακτινογραφία και όχι η μαγνητική.
Η μαστογραφία δικαιολογείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα. Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνοντας ότι είναι εκτός των κανόνων που επιτάσσει η σύγχρονη επιστήμη.

Για αντιεπιστημονικά και συνάμα πρόχειρα μέτρα που θα πλήξουν τους ασθενείς, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ένωσης ΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Ελευθερίου. Σύμφωνα με τον κο Ελευθερίου ” όταν περιορίζεις την πρόληψη, πληρώνεις πιο ακριβά την ασθένεια”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button